Завантаження ...
banner
banner

Образ, про який мовчать підручники

Образ, про який мовчать підручники фото

Прочитавши від сторінки до сторінки науково-популярне видання Надії Онищенко «З золотого гніздечка Заньковецької». (Ніжин: Видавець ПП Лисенко М.М., 2020.–72 с.), можу стверджувати: його треба розмножити великим тиражем та дати в руки кожному жителю Чернігівщини. Певно, лише україноцентричні сіверські краяни взагалі хоча би щось знають про таку постать.

Видатна українська акторка потрапила під немилість тодішнього режиму, що панував на українських землях. У попередньому слові профессор Микола Тимошик говорить про те, що більшовицька московська еліта боялася персон калібру Марії Заньковецької. Звучали навіть заяви про розправу над нею і її однодумцями, щоб таким чином позбутися проблеми «українства». Безумовно, це була людина – самородок, яка будила національну пам’ять українського народу.

У невеличкій книжці пані Надії Онищенко постать Заньковецької подається дещо приземлено в хорошому сенсі цього слова. Чому так? Головна концепція видання – у документальній площині. Стилістика публіцистична, але вона побудована на конкретних дослідницьких працях авторки. Тут переплетене звичайне життя актриси з її сценічним буттям. Розповідається і про людину, яка формувала через театр національну думку, і про її оточення, про зустрічі на життєвому шляху, про їхній взаємовплив. У підзаголовку написано: «Ніжинські родини в колі видатної актриси».

Книжка – чудова знахідка для тих, хто цікавиться історією культури Чернігівщини. Надто це стосується патріотичного ніжинця, котрий ніколи не замислюється, чому міський театр і досі не перейменовано на честь Марії Заньковецької. 22 раніше опубліковані газетні публікації членкині Національної спілки журналістів України Надії Онищенко разом з ілюстраціями розповідають про високий рівень культури Ніжина на початку ХХ століття. Авторка не приховує своє болюче ставлення до жорстоких розправ совєтської влади над героями документальних оповідей. Можливо, їй треба було б ретельніше дотримуватись хронологічної послідовності під час викладу матеріалу. Проте маємо зважити, що фактично на кожен час у цій книзі можна знайти свого героя. Як багато їх було поруч із Заньковецькою! Ці родини були цвітом Ніжина.

Якщо патріотичному сіверянину захочеться більше дізнатися про них і ще про багато цікавого, то йому варто зазирнути до «Золотого гніздечка Заньковецької». Видання розповсюджене в бібліотеки Ніжина і Ніжинського району.

Станіслав Кармазін, 
студент Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: