Завантаження ...
banner
banner

Хор "Світич" представив Україну у Польщі на фестивалі «Universitas Cantat»

Молодіжний хор "Світич" взяв участь у черговому 12-му фестивалі університетських хорів «Universitas Cantat» який відбувся з 23 по 28 червня на базі Познанського державного університету імені Адама Міцкевича.

Хор Світич у польщі, Хор світич ніжин, світич ніжин

Молодіжний хор «Світич» Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя під орудою заслужених діячів мистецтв України, професорів Людмили Шумської та Людмили Костенко повернувся з Польщі, де представляв Україну на 12-му Міжнародному фестивалі університетських хорів «Universitas Cantat», який проводиться кожні два роки наприкінці червня, у старовинному польському місті Познань. 

Хор Світич у польщі, Хор світич ніжин, світич ніжин

Черговий, 12-й фестиваль відбувся з 23 по 28 червня цього року традиційно на базі Познанського державного університету імені Адама Міцкевича. Від початку існування заходу, з 1998 року, його організацією займається Камерний Хор Університету та Асоціація Друзів Камерного Хору Університету ім. Адама Міцкевича. У формуванні концепції та програми фестивалю неоціненною є роль професора Кшиштофа Шідзіша – хормейстера, музиколога, фахівця з емісії голосу, логопеда, менеджера культури, директора Universitas Cantat, а також доктора Йоанни Пех-Славецької – гобоїстки, хормейстера, логопеда і віце-директора фестивалю. 

Фестиваль «Universitas Cantat» – це міжнародне свято хорового мистецтва, яке об'єднує в Познані молодих людей з різних університетів – людей музично обдарованих, активних і відкритих для духовного збагачення. Під час попередніх подій такого роду, публіка мала змогу побачити близько 100 хорів з 26 країн.

Фестивальні концерти проходять в різних концертних залах Великопольщі, насамперед у Актовій Залі Університету ім. Адама Міцкевича, який славиться своєю чудовою акустикою. Хори готують, серед іншого, твори, які просувають вітчизняну музику різних країн. Знаний та шанований в університетському світовому співтоваристві, цей масштабний захід збирає кращих ентузіастів молодіжного хорового руху з усіх континентів, які пройшли вимогливий попередній відбір художньою радою фестивалю. Учасники фестивалю 2015 року представляли університети з різних куточків світу – Польщі, України, Південної Африки, Еквадору, Пуерто Ріко, Сербії, Філіппін.

Хор Світич у польщі, Хор світич ніжин, світич ніжин

Молодіжний хор «Світич» НДУ ім. М. Гоголя виконав на фестивалі декілька концертних програм, які включали кращі зразки класичної і сучасної української та світової хорової музики. Це твори композиторів Г. Гаврилець, М. Гобдича, А, Гнатишина, С. Іррадьєра,  А. Кос-Анатольського, А. Кушніренка, М. Леонтовича, Т. Петриненка, Дж. Раттера, Е. Л. Уеббера, П. Чайковського, Ф. Шопена, О. Яковчука та ін. У концертах брали участь солісти – провідний концертмейстер Галина Брюзгіна, а, також молоді вокалісти – Марина Батрак, Ярослав Йотка, Світлана Сікорська, Сергій Охонько, Анастасія Іваненко-Коленда, Тетяна Дяченко. 

Не можна переоцінити значущість участі Молодіжного хору «Світич» Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя, як презентанта українських традицій хорового виконавства, у престижному фестивалі університетських хорів: саме така форма культурної дипломатії є одним із засобів, що сприяють ефективному наближенню нашої країни до європейського співтовариства. У ході природнього творчого обміну створюються умови для розуміння нашими європейськими партнерами духовних цінностей, менталітету української нації, встановлення дружніх взаємовідносин та мистецького діалогу між українським студентством і молоддю з інших країн світу. 

(Початок виступу хору "Світич" з 1:14:14 )
 
 
Саме у фінальному концерті фестивалю «Universitas Cantat» відбулося справжнє єднання усіх молодих співаків, що взяли участь у виконанні прем’єри великого твору молодої польської композиторки Сусанни Козей «Аріон» на текст фрагменту поеми Овідія «Метаморфози». Зведений хор учасників фестивалю, у супроводі Оркестру Польського Радіо «Amadeus» під орудою видатної диригентки пані Агнешки Дучмаль, відтворили сучасне епічно-експресивне полотно – водночас величне і романтичне, сповнене контрастних виражальних темброзвучностей, колористичних композиторських знахідок.  
 
Фестиваль «Universitas Cantat» вкотре довів, що музичні захоплення в області хорового мистецтва – процес універсальний. Зустрічі молодих людей призводять до нових знайомств, обміну репертуаром та новими виконавськими технологіями, а мультикультурність є джерелом натхнення для слухачів. Тижнева молодіжна феєрія, щоденне спільне музикування та дозвілля за участю  фанатів хорового співу з п’яти континентів Землі, перетворила Познань на великий студентський кампус, у якому панувала атмосфера дружби, людяності та альтруїзму.

Віват фестивалю «Universitas Cantat»! 
Многая літа його організаторам та учасникам!  
 
Заслужений діяч мистецтв України,
професор Людмила Шумська
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: