Завантаження ...
banner

Письменниця Лариса Ніцой про ніжинських волонтерів-патріотів (ФОТО)

Письменниця Лариса Ніцой про ніжинських волонтерів-патріотів (ФОТО) фото

Віта Щокіна – інструктор з тактичної медицини Міністерства оборони. Має посвідчення військово-медичної академії. З чоловіком Ігорем Щокіним живуть в Ніжині. Створили громадську організацію і їздять по всій Україні, проводять вишкільні табори. БЕЗКОШТОВНІ для дітей (!) Беруть усіх охочих.

- Віто, звідки в тебе пластир на руці?

Дитячий табір на Чернігівщині 200 дітей. Патріотичний вишкіл молоді. Віта - госпітальєрка. У мене патріотичні лекції, Віта пішла проводити заняття дітям, як надавати домедичну допомогу, як рятувати пораненого чи й як рятувати у звичайному житті звичайну людину, якій стало погано. Пішла «ціла» . Повертається з заліпленою рукою.

- Звідки пластир?

- Учила ставити катетер.

- На собі?!!

Самовідданість справі зашкалює.

- Та, це пусте. Мені б манекена, - зітхає.

- Якого манекена?

- Такого, щоб вчити всіх робити на ньому серцево-легеневу реанімацію.

І в мене стискається серце від спогаду, як кілька років тому мій чоловік ледь не помер в мене на руках, а я лише кліпала і не знала що робити, добре, що в ту мить, як він перестав дихати – з’явилася «швидка»... Врятували.

Віта ВЧИТЬ, ЩО РОБИТИ. Вчить РЯТУВАТИ, поки швидка їде. І манекен їй потрібен.

- Він коштує 12 тисяч гривень. Я не можу собі його дозволити. В мене немає таких грошей.

Віта Щокіна – інструктор з тактичної медицини Міністерства оборони. Має посвідчення військово-медичної академії. З чоловіком Ігорем Щокіним живуть в Ніжині. Створили громадську організацію і їздять по всій Україні, проводять вишкільні табори. БЕЗКОШТОВНІ для дітей (!) Беруть усіх охочих.

Якось департамент сім’ї і молоді ЧОДА виділив кошти лише на 30 дітей. А поїхало 50. Питаю в Ігора, як ви їх в кошторис втиснули, це ж майже вдвічі більше? Сміється: «Ви ж розумієте, нам головне - патріотичне виховання, а це можливість навчити не 30 дітей, а 50. То ми економили». Розумію. Як і те, що економили на собі. Бо в дітей і кавуни, і м’ясо на столі.

Таких фахівців, як вона, з такими «корочками» /посвідченнями /дипломами не знаю, чи є ще в Ніжині і навколо. Ця патріотична родина зі своїми побратимами ГО «Дозір Крук» проводять патріотичні вишколи для дітей по всій Україні. Їм допомагають ГО «Братство АТО» (Бахмач), «Ічнянський козацький полк», ГО «Патріот» з Ніжина. А от Ніжинська (своя) влада не дуже їх «жалує». Віта подала проєкт, запропонувала навчити всі Ніжинські школи, учителів надавати потерпілим домедичну допомогу. Попросили в цьому проєкті 12 тисяч гривень з бюджету, щоб придбати для навчання омріяного манекена. Багато хто з ніжинців вболівав за цей проєкт. Казали, що дуже потрібний.

Переможця обирала комісія, створена при міській раді. Проєкт визнали найкращим. Віті дали … грамоту. Запитала, нащо мені ваша грамота? Мені манекен потрібен. Почула у відповідь: «Ці проєкти подавалися не для того, щоб ми їх фінансували, а щоб ви були АКТИВНІ». Ну і дали Віті ще 2 тисячі, на які вона купила бинти для вишколу.

Віта активна.

Вона збирається на ротацію.

--------------

Товариство, є в когось можливість дістати манекена для Віти? Або допоможіть коштами, нехай купить собі нормального рюкзака для ротації, хай їй там буде зручно, поки ми під кондиціонерами спатимемо.

ГО Д.Крук UA69 305299 00000 26008026303247

Картка 5168 7573 8049 8560 Ігор Щокін.

Лариса Ніцой 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: