Завантаження ...
banner
banner

Сховище відпрацьованого ядерного палива за 40 кілометрів від сіл Чернігівщини

Сховище відпрацьованого ядерного палива за 40 кілометрів від сіл Чернігівщини фото

29 липня зробили тестовий прогін першого пробного спец-потягу, який віз імітатор контейнера з радіаційними відходами до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Знаходиться ЦСВЯП десь за 40 кілометрів від сіл Чернігівської області.

Ядерне паливо — це таблетки урану, упаковані всередину тепловидільних елементів (ТВЕлів). Пара пучків ТВЕлів у спеціальних контейнерах створює тепловидільні збірки. Тисяча шістсот збірок, занурених в активну зону реактора, народжують енергію. Жоден з сучасних типів реакторів не може забезпечити повне вигорання палива. Отож збірки після вигорання урану виймають з реактора і для охолодження занурюють у спеціальні басейни, де вони зберігаються кілька років. А потім вже відправляють у сховище відпрацьованого ядерного палива.

Іхав той спецпотяг реконструйованою залізничною ділянкою «Вільча - Янів». Її довжина 43 кілометри. З’єднує центральну магістраль «Укрзалізниці» зі сховищем. Саме сховище почали споруджувати ще в листопаді 2017 року. Одна з компаній, що брала участь у будівництві, тодішнього нардепа від Чернігівщини Максима Микитася.

Торік у грудні добудували перший комплекс. Ще 14 обіцяють до 2040 року — паралельно із заповненням майданчика-сховища контейнерами. За підрахунками розробників, автономна установка може зберігати відпрацьований уран сто років. На відкриття залізничної гілки приїхало начальство із столиці. «Саме цією колією, починаючи з вересня 2021 року, до ЦСВЯП підуть потяги з відпрацьованим ядерним паливом із трьох українських АЕС: Рівненської, Хмельницької та Південно-Української. А згодом, услід за провідними країнами світу, Україна розвиватиме технологію подальшого використання паливних ядерних відходів. Тому сьогоднішня подія є надважливою і для майбутніх поколінь», — заявив Петро Котін, керівник НАЕК «Енергоатом». — Відкриття сховища дозволить більше не відправляти ядерний вантаж до Росії. І зекономить Україні 200 мільйонів доларів. До того ж, відпрацьоване ядерне паливо — це цінне джерело сировини для технологій майбутнього.

І додав:

— Із початком експлуатації першого пускового комплексу ЦСВЯП атомники також докладатимуть зусиль, щоб відновити інфраструктуру, господарську й туристичну діяльність у зоні відчуження, де розташоване сховище. А Іванківська, Поліська і Славутська громади, що межують із зоною, отримають додаткові кошти на соціально-економічний розвиток. ( Про нашу область ні слова. — Авт.)

Чернігівщина постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС. Тепер житимемо по сусідству не тільки.з саркофагом, а й зі сховищем.

Багатьох цікавить, чи не через Прилуки, Ніжин та інші залізничні станції, а також Чернігів, везтимуть ядерні відходи?

Завозити відпрацьований уран можна тільки залізницею, у вагоні, обшитому свинцем. Возитимуть ядерний вантаж з атомних станцій до Коростеня, Овруча і далі через Вільчу,— на Янів.

Сховище — в чотирьох-п’яти кілометрах від саркофага. Від села Сорокошичі на Козелеччині, навпрошки через болота, до нього трохи більше 30 кілометрів. Якщо в сонячну погоду залізти на вежу місцевого лісництва, то можна побачити, як виблискує новий металевий конфаймент, яким накрили старий бетонний саркофаг.

За офіційними даними, від ЧАЕС до межі а Чернігівською областю — 40 кілометрів, а до Чернігова — 78. До села Неданчичі, що на Ріпкинщині, — через міст кілометрів 60.

— Від Неданчичів до Чорнобильської АЕС навпростець кілометрів 35-40. Багато односельців там працювали донедавна. А після Нового року пройшли реорганізація і скорочення. Залишилося менше тридцяти, — розповідає Олександра Пігор, староста Неданчицького старостинського округу Любецької ТГ.

— Олександре Іванівно, що люди думають з приводу відкриття сховища?

— У нас ніхто про нього не говорить. Буду дізнаватися.

— Чи міряють у селі радіацію?

— Давно вже ні. І в старостаті дозиметра немає. Вже більше 35 років минуло після аварії, а наслідки не дають забути про неї. Майже всі, хто помирає в старостинському окрузі (до нього входить вісім сіл. — Авт.), з онкологією. І старі люди, й середнього віку.

gorod.cn.ua, Валентина Остерська, «ВісникЧ» №31 (1838) від 5 серпня 2021

Фото з мережі

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: