Завантаження ...
banner

Як змінився Ніжин за роки незалежності? + Конкурс

Як змінився Ніжин за роки незалежності? + Конкурс  фото

Зовсім скоро Україні виповнвиться 30 років. За цей час змін сталося не перелічити, а ще доленосні повороти, перемоги, поразки і ціле покоління молодих українців, які народилися, виросли і зустріли повноліття за незалежності. 

За ці роки змінився і Ніжин. Особливо ці зміни помітні зовнішньо. Ряд будівель, просторів, територій, разом з назвами вулиць  канули в Лету. Проте не забарилося нове обличчя міста, яке місцями ще обернуте у минулі часи, однак вже ніколи не буде таким, як раніше.  

MYNIZHYN склав власний ТОП-5 зовнішніх змін у Ніжині за роки незалежності, які не можна не помітити.

1. Ринок

Здавна саме міське торговище збирало багато люду і було чи не головним місцем зустрічі ніжинців. І дотепер тут не лише купують харчі, одяг, взуття, тощо, а й дізнаються і обговорюють новини, зустрічають родичів, знайомих, заводять друзів... 

За роки незалежності на центральному продуктовому та речовому ринках Ніжина обладнали сучасні торгові приміщення та площі, оновили покриття. 2018-го відкрився новий сучасний м’ясний павільйон,  площею близько 600 кв.м. розрахований трохи більше ніж на 50 торгових місць.

2. Площа

2013-го головній площі Ніжина повернули історичну назву - імені Івана Франка. 
У 2014-му, у результаті подій Революції гідності, з площі прибрали пам’ятник Леніну. 

Наприкінці 2018-го розпочалася реконструкція частини площі біля будівлі міської ради. Звідти прибрали старі бетонні плити, поклали нову плитку, встановили ліхтарі та лавки. 

3. Басейн 

У  Ніжині не було діючого басейну майже два десятиліття. Збудоване ще в радянські часи на базі Ніжинського навчально-виховного комплексу “Престиж” плавальне приміщення не використовувалося з 90-х років через брак коштів.

У 2019-му, після кількох років реконструкції, у місті відкрили басейн на базі Ніжинського  навчально-виховного комплексу № 16 “Престиж”. 

4. Торгові та офісні центри

Наймолодший з торгових центрів Ніжина - “Ніжин-сіті”, який відкрив свої двері для ніжинців 2016-го року. 

Раніше відкрився торговельний центр “Гермес”, який сміливо можна назвати торгово-офісним центром. 

Ще раніше  — ТЦ “Терем”, де запрацював один з перших ніжинських супермаркетів. 

На початку 2000-х у Ніжині виріс “Пасаж”, де нині діють торгові заклади та офіси багатьох організацій Ніжина. 

5. Кінотеатр та театр

Тривалий час  ці важливі дозвіллєві простори у Ніжині були відсутні, чи не мали окремого приміщення. 

Так, 2002-го здійснилася мрія багатьох театралів Ніжина і не тільки. Ніжинський український драматичний театр імені М. Коцюбинського отримав постійну сучасну театральну будівлю на вулиці Воздвиженська, де розміщується і нині. 

А з 2017-го року у Ніжині знову показують кіно на великому екрані. Цього року у Ніжині відкрився новий кінотеатр на два зали. Він зберіг знайому містянам старшого покоління назву - “Космос”. 

А які зовнішні зміни у Ніжині за останні 30 років, відмічаєте ви, наші читачі? З нагоди 30-ліття української незалежності MYNIZHYN оголошує конкурс фото та історій «Як змінився Ніжин за 30 років?»

Надсилайте свої варіанти разом з фото та описом. Це можуть бути будівлі, вулиці, території, простори та інші, місця що змінили життя міста, важливі у контексті всього Ніжина. Найцікавіші роботи, за рішенням редакції, отримають подарунки – сертифікати до відомого ресторану на 200 та 500 гривень.

Надсилати свої роботи можна на редакційну пошту mynizhyn.com@gmail.com, або в  повідомлення нашої сторінки у соцмережі. Конкурс триває до 24 серпня. Переможців оглосимо у п’ятницю, 27 серпня. 

Ретро-фото з колекції Сергія Бакути та Леоніда Руденка

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: