Завантаження ...
banner
banner

Що буде з неспроможними громадами Чернігівщини

Що буде з неспроможними громадами Чернігівщини фото

Останнім часом ширяться міфи про насильницьке об'єднання чи роз'єднання громад на підставі начебто їх неспроможності.

Щоб розвіяти ці міфи, Асоціація міст України пропонує ознайомитися з фаховим коментарем Голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна. Основні тези він виклав на власній сторінці у Фейсбуці. 

На думку парламентаря, наразі не існує законодавчих інструментів для об’єднання, роз’єднання чи ліквідації громад. Є урядовий законопроект #4664, який буде презентований публічно 20 вересня, а далі буде розглянутий комітетом.

«Коли зараз кажуть, що в певному регіоні громади стали неспроможними – це не більше ніж: або не розуміння суті «спроможність», або політичні маніпуляції. Тому що ми розуміємо, що можуть існувати менеджерські, політичні, економічні труднощі, але наразі на рівні профільного Комітету немає однозначних критеріїв, як в майбутньому вимірювати спроможність в динаміці. Тим більше коли про це говорять чиновники на регіональному рівні, які не володіють відповідною інформацією та аналітичними матеріалами – це немає під собою жодного підґрунтя», - розповідає Віталій Безгін.

Крім того, продемонструвати якість своєї роботи не всі органи місцевого самоврядування встигли, – для цього має пройти 2-3 роки, аби здійснити ряд перетворень на місцях, каже Віталій Безгін:

“Що стосується проблем з фінансовими показниками, то я бачу 3 ключові причини: делеговані повноваження, що не покриваються відповідним фінансовим забезпеченням; неефективний менеджмент та роздування видатків на утримання апарату та пандемія. Жодна з цих причин не може бути підставою для ліквідації громади чи зміни її конфігурації. Хочу щоб громади знали, що наш комітет не дозволить ніяких дій на кшталт “не по закону, а в насильницький спосіб”, щоб там не заявляли певні представники регіональної влади, та буде захищати місцеве самоврядування та державницькі (законні) позиції”.

Джерело: Офіс Реформ при Чернігівському РВ АМУ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: