Завантаження ...
banner
banner

Що за невідому речовину висипали недалеко від Ніжина?

Що за невідому речовину висипали недалеко від Ніжина?  фото

Не встигли вщухнути пристрасті навколо сміття біля Малої Кошелівка (Ніжинський район), як село знову опинилося в центрі скандалу: на цей раз його роздули користувачі соцмереж, виклавши фото з великими купами білої речовини на тлі лісу і засіяного кукурудзою поля. Йшлося про значну територію між Ніжином і Малою Кошелівкою. Там недавно з'явилися дві довгі купи білого кольору. Одна - в декількох метрах від проїжджої частини, інша - поблизу лісового насадження. Деякі користувачі писали, що по їх краях рясніє трава та інша рослинність, верх нічим не захищений від сонця і дощу, який-небудь запах відсутній.

Тема «невідомої речовини» обросла в Фейсбуці самими різними припущеннями. Мовляв, на поля висипали міндобриво і воно після дощу обов'язково потрапить в грунт, а звідти підземні води рознесуть його по території села. Або ж під впливом сонця воно почне виділяти шкідливі речовини.

Друге місце зайняла наступна версія: в обох купах - звичайна крейда. Були також припущення про те, що на поля вивезли дефекат (відходи з цукрового заводу), мергель (осадова гірська порода, що складається з вапняку і глини) або викинули пінопласт. А один жартівник написав, що так виглядає ... коронавірус.

Що далі робити з купами? На це питання в соцмережах теж сформулював відповідь: проревізуйте всі відеокамери (на виїздах з Ніжина та інших населених пунктів, у придорожніх барів і кафе) і вирахувати тих, хто привіз речовину. Осіб, причетних до малокошелевскім купах, оштрафувати, а саме речовина помістити в спеціальне сховище.

- З цього приводу мені навіть працівник СБУ дзвонив. Питав, що там в купах. Я пояснив, що поля, на яких вони лежать, обробляє сільськогосподарське товариство «Дружба-Нова». І припустив, що це звичайне вапно. Тому боятися нічого, - каже староста Микола Микитка. - А ось купи сміття, які знаходяться за кілометр від Малої Кошелівки, викликають побоювання. Рік тому одне з приватних підприємств ( «Форест Груп компані». - Авт.) уночі висипало під селом 20 фур сміття ( «Гарт», №37 від 10 вересня 2020 року. - Авт.). Пізніше з'ясувалося, що воно хотіло відкрити на території нашого села сміттєсортувальний комплекс. Але під час сесії більшість депутатів сільської ради проголосували проти. Власник підприємства пообіцяв вивезти сміття до 1 серпня. А потім ще письмове зобов'язання дав. Але сміття досі на місці. Якщо все залишиться без змін, будемо звертатися в правоохоронні органи. А вапно, швидше за все, сільгоспвиробник внесе в грунт.

У СТОВ «Дружба-Нова» підтвердили слова старости.

- У купах дійсно вапно. Ми недавно закупили її на кар'єрах в Новгороду роді-Сіверському та Глухові (Сумська область. - Авт.). Будемо знижувати кислотність грунту на обох полях. Площа того, що край дороги, - 170 гектарів, а під лісом - 92. Останнім часом на них почала активно рости сосонка (хвощ польовий). А це ознака великого закислення грунту, при якому не буде нормальної врожайності, - пояснює провідний агроном СТОВ «Дружба-Нова» Дмитро Коновал.

- Скільки вапна лежить під Малою Кошелівка? І чому воно не накрите від дощів?

- Майже 600 тонн. Дощі їй не страшні. У воді може розчинитися тільки мізерна її частина. Причому вся суміш вбереться в грунт. Буде додаткова користь. Ми займемося вапном, як тільки зберемо кукурудзу. Будемо розсипати її за допомогою спецтехніки. Це займе близько двох діб.

- До збирання врожаю кукурудзи ще далеко. Чи не боїтеся, що на той час вапно «приватизують» на господарські потреби?

- Багато не донесуть, бо це обов'язково помітить наша внутрішня служба безпеки. Хоча комусь, може, і вдасться вкрасти відро або два, від цього великого збитку не буде.

За словами Миколи Микитка, під Малою Кошелівка останній раз процес розкислення грунту вапном проводили 35 років тому. Цим займалася районна «Сільгоспхімія» (система спеціалізованого агрохімічного обслуговування сільського господарства в Радянському Союзі). А фінансувала держава. Як результат - родючість підвищувався в декілька разів!

gorod.cn.ua, Ольга Іванченко, «Гарт» №35 (3047) від 26 серпня 2021

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: