Завантаження ...
banner
banner

У Ніжині побував незалежний експерт з Києва. Які висновки зроблено щодо каштанів?

У Ніжині побував незалежний експерт з Києва. Які висновки зроблено щодо каштанів? фото

Напередодні свят, 20 серпня, відбулась комісія з питань охорони, збереження і розвитку «зелених зон» та водних об’єктів на території Ніжинської громади, де в черговий раз йшлося про обстеження алеї каштанів по вул. Гоголя. Дану комісію очолює депутат Ніжинської міської ради, секретар міської ради Юрій Хоменко.

Комісія розглянула результати обстеження дерев Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «КИЇВЛІСОЗАХИСТ» та вирішила запросити ще декілька компаній, які проведуть додаткові дослідження каштанів. 

І ось 27 серпня до Ніжина — на запрошення активістів, які дійсно переймаються подальшою долею дерев на вул. Гоголя, — приїхав незалежний експерт з Києва. Серед активістів –  Валерій Козирєв.

Незалежний експерт попередньо зробив наступні висновки.

Він цілком підтримав звіт колег з Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «КИЇВЛІСОЗАХИСТ» щодо обстеження каштанів на вул. Гоголя у Ніжині – близько 30% потребують видалення і заміни.

Незалежний експерт відповів на запитання голови комісії Ніжинради Юрія Хоменка: чи потрібно видаляти похилені, аварійні дерева, якщо воно ще більш-менш живі? Відповідь однозначна: так, потрібно, бо такі дерева загрожують безпеці людей. Щодо каштанів на вул. Гоголя. Якщо у результаті даного дослідження буде доведено, що дерева – трухлі, їх доведеться видаляти.  

Але більшість каштанів потрібно лікувати. Вартість лікування одного дерева складатиме від однієї до трьох тисяч гривень – в залежності від розмірів дерева, ступеню захворюваності.

«Міська рада не проти лікування каштанів. Ми зробимо кошторис і фінансуватиме даний процес. Це буде прецедент в історії Ніжина. Тільки після додаткового обстеження видалятимуть старі та похилені дерева», — підкреслив Юрій Юрійович.

Активісти поцікавилися в експерта, чи грамотно поводяться з деревами будівельники, котрі наразі ведуть роботи на вул. Гоголя. Чи не порушують вони часом будівельні норми?

Експерт пояснив, що будівельні норми краще взагалі не чіпати, оскільки насправді коренева система дерев тільки заважає сучасній забудові міста – важко будувати тротуари, викладати плитку, ремонтувати фасади будівель.

Присутніх також цікавило запитання, які з дерев найкраще посадити на вул. Гоголя замість видалених хворих каштанів. Експерт надає перевагу клену, оскільки він приживається скоріше від усіх, найменш вибагливий.

Користуючись нагодою, активісти поцікавилися в експерта, чи можна влітку підрізати дерева, як це нещодавно зробили на алеї Шевченка у Ніжині, де наразі також ведеться реконструкція.

«Підрізку можна робити в будь-яку пору року – деревам це не нашкодить. Головне – обробити зрізи від шкідників та замазати фарбою», — зауважив представник з Києва.

Експерт пообіцяв надати свої остаточні висновки у наступний понеділок. «Лише після того, як вивчимо висновки всіх експертів, вирішимо, в якому напрямку рухатимемося далі. Нагадаю: міський голова Олександр Кодола наполягає на збереженні максимальної кількості наявних дерев. Ми – за повну прозорість у даному питанні. Здається, це вже зрозуміли всі», — підкреслив Ю. Хоменко.

Виходячи з попередніх висновків незалежного експерта, можна з впевненістю сказати: місцева влада діяла правильно, глобальних помилок не допущено.

Автор: журналіст сайту «УН» Валентина Савчук

Фото автора та Ніжинської міської ради

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: