Завантаження ...
banner
banner

Як і коли перевіряли комплекс «Бреч», де загинули двоє людей (відео)

Як і коли перевіряли комплекс «Бреч», де загинули двоє людей  (відео) фото

За п'ять місяців до загибелі двох працівників Чернігівської ІТ-компанії в туристичному комплексі «Бреч» управління ДСНС в області знайшло там порушення, пов'язані з використанням та встановленням електроприладів. Про це Суспільному повідомив заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайних ситуацій Олександр Бобро.

На запит Суспільного, чи перевіряли у комплексі безпеку електроприладів, він відповів, що остання перевірка була з 15 по 16 березня цього року, і порушення там знайшли. Цитуємо:

«При здійсненні державного нагляду на об’єктах ТОВ «БРЕЧ РЕЗОРТ ЕНД СПА» виявлено ряд порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, у тому числі порушення пов’язані з використанням і встановленням електроприладів, проведенням заміру опору ізоляції і перевірка спрацювання приладів захисту електричних мереж та електроустановок від короткого замикання».

В результаті перевірки, керівництву закладу зробили припис, щоб порушення усунули.

Директорка комплексу «Бреч» Оксана Сергійчук сказала Суспільному, що не знає, чи перевіряли тоді сам насос, який забезпечує роботу штучного водоспаду у ставку.

Доцент кафедри електричної інженерії «Чернігівської політехніки» Роман Буйний говорить, що насос перед вводом в експлуатацію повинен пройти перевірку, а також потребує періодичних випробувань. Якщо цього не робити — може бути витік струму.

«Якщо волога попаде відповідно під час нагрівання обмоток, може розтріскуватися зовнішня ізоляція обмотки, відповідно, виникне пробій на корпусі, і буде струм витоку. Якщо людина буде перебувати там поряд і доторкнутися до корпусу обладнання, її може уразити струмом, але все ж таки тут важливу роль відіграє заземлення, або ж ще занулення використовується. Відповідно, якщо випробування заземлюючого пристрою не проводилися, або ж воно не відповідає нормам, то ураження струмом може бути летальним», — каже Роман Буйний.

Нині на території туристично-готельного комплексу озеро огороджене стрічкою, купатися там заборонено. Сам комплекс відновив свою роботу, бо експертиза, яку заклад сам ініціював, порушень не знайшла, розповідає директорка комплексу «Бреч» Оксана Сергійчук:

«До 20-го ми залишались зачиненими, поки експертна комісія надала висновки про початок роботи. 20-го ми відчинились і працюємо у звичному режимі, озеро залишилось за стрічкою, в ньому не купаються, цього не можна робити. Наша експертиза, яку ми викликали і самі ініціювали, є, порушень по нас немає. Ми зразу зробили розслідування, найняли експертів — це незалежне розслідування службове, для виявлення об'єктивних причин того, що сталося. Результатів наразі у нас немає, ми чекаємо їх із дня на день».

Нагадаємо, двоє співробітників чернігівської ІТ-компанії — Євгеній Іванов та Владислав Каснер, потонули у штучній водоймі. Подія сталася 15 серпня. Це був корпоратив, у комплексі відпочивали 140 працівників однієї компанії. Під час купання в озері Владиславу Каснеру стало зле, він почав тонути, Євгеній Іванов намагався допомогти, і сам пішов на дно. Загиблим було 26 і 28 років. Вони потонули на очах у десятків людей. Очевидець подій Андрій Климанській за освітою — електрик, тоді розповів Суспільному, що, ймовірно, хлопців вдарило струмом від насосу під водою. Нині справу загибелі Євгенія Іванова та Владислава Каснера передали до головного управління нацполіції області.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: