Завантаження ...
banner
banner

Обережно, шахраї в інтернеті

З появою Інтернету у людей надзвичайно розширився спектр можливостей, а разом з цим і у шахраїв з’явилося безліч шансів збагатитися за рахунок довірливості простих користувачів.

З появою Інтернету у людей надзвичайно розширився спектр можливостей, а разом з цим і у шахраїв з’явилося безліч шансів збагатитися за рахунок довірливості простих користувачів. Сьогодні у соцмережах є чимало посилань на різноманітні сайти, де за надзвичайно низькими цінами можна придбати одяг, побутову техніку та всілякі дрібниці. Привабливі ціни, швидка доставка, висока якість товару – це найбільш оманлива реклама і дуже часто їй довіряють ніжинці. Насамперед, інтернет користувачів приваблює проста схема здійснення покупки – знайшли товар, який до вподоби, замовили його  та перерахували зі свого банківського рахунку необхідну грошову суму як передоплату. А потім залишається чекати на бажаний товар, який дуже часто не приходить... Це все кіберзлочинність, а простіше сказати – інтернет-шахрайство.          

Щодня до Ніжинського МВ УМВС надходять заяви ошуканих у мережі інтернет громадян. З початку поточного місяця до Ніжинського міськвідділу міліції надійшло 6 повідомлень громадян про скоєні відносно них шахрайства. 
 
Так, 1 липня  із заявою звернулася 28-річна мешканка Ніжина  про те, що невідома особа представившись працівником безпеки одного з банків "Приватбанку" та використавши СМС код який надійшов потерпілій на мобільний телефон зняла грошові кошти з її кредитної картки  у сумі 8000 гривень.

01 липня  до чергової частини Ніжинського МВ УМВС надійшла заява від жительки міста Ніжин 1971 р.н. про те, що невідома особа представившись працівником безпеки банку та використавши СМС код, який надійшов потерпілій на мобільний телефон зняла грошові кошти з її зарплатної та кредитної карток  гроші у сумі 8.900 та 1400 гривень.
 
4 липня до міськвідділу міліції звернувся 30-річний ніжинець про те, що невідома особа за тією ж схемою 1 липня 2015 року зняла з його зарплатної та кредитної карток грошові кошти у сумі близько 11.000 гривень та 1400 гривень.
 
6 липня до Ніжинського МВ УМВС надійшла заява від 24-річного мешканця міста Ніжин про те, що невідома особа шахрайським шляхом, через мережу інтернет, заволоділа його коштами в сумі 1999 грн., які він як завдаток перерахував за фотоапарат, а товару не отримав.
 
8 липня з заявою звернувся 43-річний мешканець Ніжина, який власноруч перерахував шахраєві  702 гривні за гумовий човен, який замовив у мережі інтернет.Зрозуміло, що товару він не отримав.
 
Наразі по всім зазначеним фактам слідчим відділом Ніжинського МВ УМВС відкрито кримінальні провадження за ст. 190 кримінального кодексу України (шахрайство). Проводяться заходи по встановленню осіб причетних до даних злочинів.
 
Наразі обурює те, що майже кожного дня на шпальтах газет, у інтернет-мережі та в телевізорі майорять повідомлення про нові схеми інтернет-шахраїв, зокрема, у Ніжині розміщені банери та сіті-лайти на вулицях  міста, листівки у міському транспорті, з попередженнями, як не стати жертвою шахраїв, але це жодним чином не зменшило кількість ошуканих громадян. 
 
Тож, вкотре запам’ятайте поради, які убезпечать Вас від потрапляння на гачок шахраїв у мережі інтернет:
1. Не звертайте увагу на барвисту рекламу і миготіння банерів, що пропонують незаконні послуги, це все обман.
2.  У жодному разі не звертайте уваги  на «послати СМС», за не зрозуміло що, та не зрозуміло кому?
3. Ніколи не пересилайте «завдаток» або «гроші на перед».
4.Ніколи не надавайте номер рахунку своєї грошової (кредитної) карти.
5.Нікому не повідомляйте пароль, який дозволяє розпоряджатися коштами, наприклад, Інтернет-банку або електронного гаманця.
6.Не зберігайте PIN-код разом із платіжною карткою.
7. Для підвищення безпеки встановіть  ліміти на зняття готівки і розрахунку картою.
8.Не надавайте особисту інформацію електронною поштою. Жоден банк, або сервіс не проситимуть у вас надати пароль доступу.

9.Регулярно перевіряйте рахунок, як у платіжній системі, так і на картці. Якщо ваш банк надає послугу смс-повідомлень, обов’язково використовуйте – адже це найшвидший спосіб отримати інформацію, що роблять із вашим рахунком.

Правоохоронці звертаються до громадян бути уважними і обережними та не вірити невідомим людям та підозрілим сайтам у Інтернеті. Якщо ж ви все ж опинились в подібній ситуації – не зволікаючи, телефонуйте «102». Ваше оперативне повідомлення дозволить співробітникам міліції швидко відреагувати та  затримати шахраїв.

Ст. інспектор по ЗН та ГФ СДІМ 
Ніжинського МВ УМВС
 
капітан міліції Тетяна Дахно
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: