Завантаження ...
banner
banner

"Ніжинський Страдіварі" представив свою виставку

"Ніжинський Страдіварі" представив свою виставку фото

Художня обробка деревини з давніх-давен була улюбленим і шанованим видом творчої діяльності українців. У талановитих руках майстра дерево стає справжнім твором мистецтва.

Про Григорія Івановича Василенка Ніжин знає давно, і не тільки Ніжин. Його ім’я внесене до «Енциклопедії сучасної України».

Григорій Іванович – майстер народного мистецтва, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Талановитий різьбяр-самоучка, народився в с. Кукшин Ніжинського району. У 1976 році закінчив Ніжинський технікум механізації. І не зважаючи на те, що освіту отримав технічну, працював майстром-різьбярем на підприємстві «Джерела» (1988-1996), пізніше столяром приватної фірми «Кур’єр»(1996-2004).

З 1980 року Григорій Іванович взявся за ніж-різець  та стамеску і почав чаклувати. Його вабило дерево, яке з легкістю піддавалося рукам майстра. А скільки часу, сил і душі вкладено в кожну роботу!  На виставці в Ніжинській центральній міській бібліотеці  представлені перші роботи, серед яких можна  побачити: ложки, прикрашені геометричними та рослинними орнаментами, скриньки, шкатулки, ажурні підставки під Великодні яйця. Всі ці витвори   викликають захоплення, адже в цих роботах горить іскра таланту знаного Майстра. Частину виставки займають різьблені тарілки – від великих до маленьких.

Декілька років тому Григорій Іванович «захворів» іконами. Їх у нього понад 20. Є ікони канонізованих святих – вихідців із Ніжина.  Особливе місце на виставці займають іменні ікони членів родини: Григорія, Володимира, Тетяни та Валентини.

Усіх бажаючих запрошуємо всіх до бібліотеки та подивитися на малесеньку скрипочку в футлярі, завдяки якій Григорія Івановича називають «Ніжинським Страдиварі» та помилуватися іншими унікальними і неповторними роботами талановитого, багатогранного Майстра.

Бібліотекар Ніжинської центральної міської бібліотеки   Оксана Сухоцька

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: