Завантаження ...
banner
banner

На Ніжинщині приготували страву з 1000 яєць і 100 Л молока (ВІДЕО)

На Ніжинщині приготували страву з 1000 яєць і 100 Л молока (ВІДЕО) фото

Однією з родзинок цьогорічного фестивалю у селі Плиски, Ніжинського району, що відбувся на початку вересня, - частування традиційною стравою, яку понад 100 років тому готували місцеві господині, зокрема, на весілля та церковні свята. Це так звана "Каша-бабка"

— Це наша нематеріальна культурна спадщина, бренд нашої громади, з яким ми взяли участь у проєкті «Гастроспадщина України», рецепт страви занесений до «Першої енциклопедії гастроспадщини, — розповідає начальниця відділу культури, туризму, охорони культурної спадщини Плисківської громади Валентина Вернигор.

За словами пані Валентини, рецепт «каши-бабки» записаний зі слів місцевої довгожительки, а до приготування цієї страви на «Плиски-турфест» долучилися близько 50 господинь.

Для виготовлення цієї страви використано понад 1000 яєць, 100 літрів молока та 50 кг крохмалю. Секрет успіху в тому, що для найкращого результату варто брати крохмаль домашнього виробництва. На ньому замішують тісто для млинців, смажать, млинці трохи підсушують і нарізають соломкою. А вже цю соломку заливають збитим з яйцями та цукром молоком і запікають у горщиках. Тож крупу чи борошно для «каші-бабки» не використовують.

Рецепт каші "БАБКА":

Інгредієнти: 1 літр молока, 2 стакани крохмалю, 8-10 яєць, 3-4 столові ложки цукру, ціпочка солі, 50 г олії, вершкове масло.

Спосіб приготування:

Яйця збити з цукром та додати сіль, влити молоко, добре перемішати. Поступово додати крохмаль, при цьому продовжувати ретельно перемішувати. Випікаємо млинці. Нарізаємо їх формою локшини. У глиняний горщик помістити локшину і залити гарячим молоком. Зверху положити 100 грам вершкового масла і залити трьома збитими яйцями. Поставити в піч на 30 хвилин для випікання.

speckor.net

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: