Завантаження ...
banner
banner

Ніжинське КП ВУКГ планує змінити тарифи

Ніжинське КП ВУКГ планує змінити тарифи фото

Увазі ніжинської громади представлено інформація від КП ВУКГ про наміри зміни тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами, а саме послуги з вивезення, перероблення, захоронення твердих побутових відходів, що надаються комунальним підприємством «Виробниче управління комунального господарства»

На виконання Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.2006 р. № 1010, керуючись наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05 червня 2018 року № 130 «Про затвердження Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності», комунальне підприємство «Виробниче управління комунального господарства» доводить до відома споживачів намір змінити діючі тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами.

Розрахунок тарифу на послуги з поводження з побутовими відходами виконаний відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України» від 26.07.2006 р. №1010 зі змінами (див. прикріплений матеріал).

Графік вивезення ТПВ оприлюднений на веб-сайті виконавця послуг - «Унєніж - комунальний і не тільки» (unenizh.org.ua) за прямим посиланням http://unenizh.org.ua/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d1%96%d0...

Обґрунтування причин зміни тарифу

Тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами (вивезення та захоронення) були встановлені рішеннями виконавчого комітету Ніжинської міської ради від 11 січня 2018 р. № 5 «Про встановлення тарифів на послугу вивезення побутових відходів згідно графіку з населення, бюджетних установ та інших споживачів комунальному підприємству «Виробниче управління комунального господарства» та рішеннями виконавчого комітету Ніжинської міської ради від 11 січня 2018 р. № 6 «Про встановлення тарифів на послугу захоронення побутових відходів для населення, бюджетних установ та інших споживачів комунальному підприємству «Виробниче управління комунального господарства». В 2019 році відбулося коригування індивідуальних складових витрат тарифів. Діючі тарифи, встановлені рішеннями виконавчого комітету Ніжинської міської ради від 21 лютого 2019 р. № 46 «Про коригування тарифів на послуги із захоронення побутових відходів на полігоні ТПВ м. Ніжина для населення, бюджетних установ та інших споживачів комунальному підприємству «Виробниче управління комунального господарства» та від 21 лютого 2019 р. № 45 Про коригування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів згідно графіку для населення, бюджетних установ та інших споживачів виконавцю послуг - комунальному підприємству «Виробниче управління комунального господарства», на даний час не відшкодовують витрат підприємства на надання послуг з поводження з побутовими відходами. Відсоток відшкодування затвердженим тарифом собівартості складає 97,69.

Поруч з цим, відповідно до Постанови КМ України від 27 березня 2019 року № 318 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» були внесені зміни до Постанови КМ України від 26 липня 2006 року № 1010 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами», а саме був виключений пункт 34 Порядку, яким передбачалась диференціація категорій споживачів на 3 окремі групи (населення, бюджетні установи та інші споживачі). Наразі тарифи формуються єдині для всіх категорій споживачів.

Перегляд тарифів зумовлений змінами розрахункових показників, які безпосередньо впливають на розмір собівартості наданих послуг та не залежать від виконавця цих послуг.

Базовим періодом для планування виробничих витрат є 2020 рік.

За період дії існуючих тарифів відбулось збільшення вартості паливо-мастильних матеріалів, електроенергії, автозапчастини, матеріалів, комплектуючих, комунальних послуг (водопостачання та водовідведення), підвищення мінімальної заробітної плати та інших складових тарифу.

Так, ціна на дизпаливо зросла до 23,83 грн/л без ПДВ, у діючих тарифах вона складає 18,75 грн/л. (зростання – 127,1%), газ подорожчав до 14,94 грн./л,у діючих тарифах – 13,33 грн./л. (зростання 112,1 %), вартість електроенергії становить 3,28 грн./кВт без ПДВ, в діючих тарифах – 2,02 грн./кВт (зростання 162,4 %). Мінімальна заробітна плата у 2019 р. становила 4173 грн., у 2021 р. – 6000 грн., відсоток зростання - 143,8.

Існуючі тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами не покривають витрат підприємства на надання цих послуг та не дозволяють проводити своєчасні розрахунки з постачальниками витратних матеріалів, а також здійснювати оновлення матеріально-технічної бази.

Наразі підвищення тарифів передбачає зміцнення фінансового стану підприємства, придбання основних засобів, необхідних для надання послуг з поводження з побутовими відходами, покращення якості послуг, зменшення плинності кадрів та збільшення надходжень до місцевого бюджету.

Зауваження і пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їхніх об’єднань приймаються протягом 7календарних днів із дня повідомлення споживачів про намір здійснити зміну тарифів за адресою:

16608, Чернігівська обл., м. Ніжин, вул. Чернігівська, 128 (виконавець комунальної послуги);

16600, Чернігівська обл., м. Ніжин, пл. імені Івана Франка, 1 (орган, уповноважений встановлювати тарифи).

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: