Завантаження ...
banner
banner

Не хочу вчитись, хочу одружитись

Вступна кампанія 2015.

Якщо це про вас — далі можете не читати. Цей матеріал готувався для тих, хто хоче навчатися і цього року обирає заклад для здобуття вищої освіти

Якщо це про вас — далі можете не читати. Цей матеріал готувався для тих, хто хоче навчатися і цього року обирає заклад для здобуття вищої освіти.

Минулої п'ятниці почалася вступна кампанія до українських ВУЗів. Ніжинський державний університет Ніжинський агротехнічний інститут, Медичний коледж, Училище культури та мистецтв, Ліцей побуту та сервісу та інші навчальні заклади різного рівня акредитації почали набір студентів. Пройшли перші дні вступної кампанії і ми вирішили дізнатися, як відбувається цей процес, які нововведення з'явились та з якими проблемами зустрічаються наші навчальні заклади.
 

Найбільшим, найвагомішим та найвідомішим ВУЗом Ніжина є, звичайно ж, Ніжинський державний університет імені М. Гоголя. Приймальна комісія цього закладу вже протягом багатьох років знаходиться на першому поверсі Старого корпусу, того, що з колонами. Про вступну кампанію до університету нам розповів проректор ВУЗу з наукової роботи Олександр Григорович Самойленко.

В цьому році в університет на перший курс на стаціонар планують набрати 1155 студентів, з них за державним замовленням - 311, що приблизно на 20% менше ніж минулого року. На заочне відділення є 770 місць.
 
У перші дні вступної кампанії заяви на вступ до ВУЗу подали більше 650 абітурієнтів, в тому числі бл. 200 - це заяви через електронну мережу. Найпопулярніші напрямки навчання - англійська мова та література, психологія, географія та туризм. Цого року в університеті відкривається і нова спеціальність непедагогічного спрямування - "Країнознавство", спрямована на вивчення міжнародних відносин, окремих регіонів світу.
 
Найбільшою проблемою, з якою на даний час зіткнулись працівники приймальної комісії - не всі розуміють суть визначення пріоритетів. Багато хто на перше місце просто ставить той ВУЗ, до якого першого вдалось подати документи. Натомість першим варто ставити той навчальний заклад, до якого майбутній студент більше за все хоче потрапити і, якщо спочатку він їде до іншого - то просто ставити його на те місце, яке він займає у списку власних уподобань - 3-м, 7-м, чи 15-м.
 

Одним з найпопулярніших навчальних закладів у випускників міста вже давно є Медичний коледж. Про те, як проходить вступна кампанія у навчальному закладі нам розповіли заступник директора з навчальної роботи Віра Дмитрівна Рута та відповідальний секретар прийомної комісії Людмила Григорівна Глазкова.

Цього року до коледжу планують набрати 150 студентів - 5 груп. На контрактну форму навчання є 74 місця, на державне замовлення - 76. Дві групи по 30 студентів на базі 9-го класу, а три - 11-го. Найпопулярнішим напрямком традиційно є лікувальна справа. За перші дні до коледжу подано 230 заяв, причому в перший же день - 92!
 
Початок вступної кампанії для коледжу почався не дуже приємно - кілька годин не працювала Інформаційна система "Конкурс". Виявилося, що Верховна Рада 2 липня прийняла поправки до законодавства, зміни у програму "Конкурс" для університетів внесли вчасно, а от про нижчу ланку, коледжі - взагалі забули. Виправити ситуацію можна було, або ж законодавчо відмінивши поправки, або ж технічно переписавши електронну програму і саме останнє й було зроблено. Після цього випадку все пішло на лад.

В Ніжинському агротехнічному інституті Національного університету біоресурсів і природокористування України набір іде також і до коледжу для випускників 9-х класів. Тут працює дві приймальні комісії.

Про вступну кампанію саме до інституту нам розповів відповідальний секретар приймальної комісії Лементарьов Валерій Василович. Цього року ліцензійований набір в інституті - 235 студентів на ступінь бакалавра і 160 - на спеціаліста на стаціонарну форму навчання і 185 та 140 відповідно - на заочну. Найпопулярнішими напрямками є економічні спеціальності - облік і аудит та менеджмент.

За словами Валерія Васильовича більшість абітурієнтів після школи вступає на державне замовлення, а вже продовжуючи навчання - на спеціаліста, бакалавра - вступають на контрактну форму навчання. За перші два-три дні роботи заяви на вступ до інституту подали більше 110 абітурієнтів.
 
Найбільшою проблемою Інституту в цьому році є, за словами Валерія Васильовича, затримка з видачею дипломів бакалаврів. Їх почали видавати лише на початку липня і ще не всі змогли їх отримати і подати документи на здобуття кваліфікації "спеціаліст".
 
У коледжу справи з вступом йдуть дещо краще. Загалом тут відкрито 6 спеціальностей, на які планують набрати 407 абітурієнтів, в тому числі 109 на державне замовлення і 30 - на заочне відділення. На 11 липня до нього вже було подано 97 заяв!
 
І, нарешті, для тих, хто не прагне здобувати вищої освіти, але хоче отримати корисну і перспективну професію, у Ніжині є Професійний ліцей побуту та сервісу. Про особливості вступу до цього закладу нам розповів його директор Олександр Захарович Красніков.

Цього року сюди планують набрати 182 учні, які зможуть обрати одну з семи професій, яких тут навчають. До речі всі будуть навчатися за державним замовленням! Вступна кампанія тут також довша, ніж в інших закладах - до 28-29 серпня, то ж ті, хто не зможе вступити до іншого закладу, зможуть спробувати потрапити сюди. Але, за словами Олександра Захаровича, конкурс тут також є: "Якщо не впевнені, що зможете вступити до вищого навчального закладу, то спочатку подайте документи сюди і таким чином закріпіть місце тут, а потім пробуйте і в інші заклади".

Цьогорічна вступна кампнія триватиме з 10 по 31 липня для тих, хто вступає за результатами ЗНО, і до 21-24 липня для тих, хто здаватиме екзамени (а це військовослужбовці-учасники АТО і ті, хто за станом здоров'я не зміг складати ЗНО) та проходитиме творчий конкурс.
 
Загалом вступна кампанія нинішнього року має ряд особливостей:
По-перше, вступ до вищих навчальних закладів повністю контролюється Інформаційною системою "Конкурс" (vstup.info/2015) і кожен вступник може не лише подавати документи через інтернет, але й в реальному часі бачити, проходить він у той чи інший ВУЗ, чи ні.
 
По-друге, цього року не потрібно подавати оригінали документів. Більше того, не бажано цього робити. У випадку, якщо абітурієнт подасть оригінали до одного закладу, а пройде до іншого, пріорітетнішого і кращого, то забрати документи і перейти до нього зможе лише на контракт. Для подачі оригіналів документів безпосередньо до обраного закладу відводиться тиждень після завершення вступної кампанії, з 4 серпня.
 
По-третє, цього року вступити до ВУЗу можна лише за результатами Зовнішнього незалежного оцінювання і лише при умові, що складали його саме цього року, а не раніше. Винятки, як уже говорили вище, це військовослужбовці-учасники АТО і ті, хто за станом здоров'я не зміг складати ЗНО.
 
Загалом же вступна кампанія до наших навчальних закладів лише розпочалась. Про її результати ми зможемо дізнатись лише в середині серпня.

А майбутнім студентам - "Ні пуху, ні пера!".

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: