Завантаження ...
banner

Метеоролог розповів про причини туманів (Відео)

Метеоролог розповів про причини туманів (Відео) фото

Останніми днями Чернігівщину «затероризували» тумани. Надзвичайники навіть оголошували «жовтий» рівень небезпеки. Чернігівський метеоролог розповів про їх причину і про те, чого і кому слід остерігатися.

«Є два типи туманів за типом виникнення. Це радіаційні тумани. Вони виникають вночі й уранці внаслідок охолодження атмосфери та конденсації водяної пари. Вдень ці тумани зазвичай розсіюються. І другий тип туманів – це адвективні тумани. Вони виникають внаслідок переміщення більш теплого повітря на холодну поверхню», – Юрій Сибірцев, екскерівник метеослужби 201-ї авіаційної бази в Півцях.

Радіаційні тумани (з викидами радіації вони не пов’язані) бувають у різні пори року.

Адвективні – за наявності перепадів температур: восени та навесні. Вони більш довготривалі.

«Був цікавий випадок у 1986 році. Отакі адвентивні тумани в лютому накрили майже всю Україну. Польоти скасували. До мене приїхав командир і питає, яка погода буде найближчі дні. Я відповідаю, що буде тиждень туман. Він питає: «А наступний тиждень?» Я кажу: «І наступний тиждень стоятимуть тумани». Так і вийшло», – Юрій Сибірцев, екскерівник метеослужби 201-ї авіаційної бази в Півцях. Тумани, що спостерігаються зараз, є адвективними і пов’язані з порівняно теплим південно-східним вітром. Тумани та їх причини мають негативний вплив на самопочуття людини. «Ми відчуваємо дискомфорт. Швидше замерзаємо за високої вологості. При тумані зазвичай вологість 100%. Люди часто впадають у такий депресивний стан. Люди, які мають хронічні захворювання нервової, серцево-судинної системи, почуваються значно гірше», – Юрій Сибірцев, екскерівник метеослужби 201-ї авіаційної бази в Півцях. Загалом же найбільш видимий негатив від туманів – через погіршення видимості для автомобілістів і під час авіаперельотів, що створює аварійні ситуації.

Журналіст – Олег Дешура

Оператор – Дмитро Дриганов

Джерело:cheline.com.ua 

Титульне фото - Mynizhyn.com "Ось, такий туман днями був у Ніжині"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: