Завантаження ...
banner
banner

До питання про вшанування пам’яті ніжинців-героїв АТО

Учасник АТО, доктор історичних наук, професор, Луняк Євген Миколайович висловив пропозицію стосовно місця встановлення у Ніжині памятника воїнам АТО та пам'ятного знаку учасникам АТО та волонтерам.


Учасник АТО Євген Луняк

На днях ніжинська громада провела в останню путь ще двох героїв, що віддали своє життя в боях за незалежність і територіальну цілісність нашої держави – Леоніда Москотіна й Олексія Шепелюка. Вже півтора року Україна перебуває в стані неоголошеної війни, яка практично щодня не припиняє забирати свою криваву данину. Сотні кращих синів і доньок нашого народу віддали своє життя за те, щоб наша держава продовжила своє існування, зберегла єдність і посіла гідне місце поміж цивілізованих країн Європи.

Внесла свою сумну лепту до цього скорботного реєстру і багатостраждальна ніжинська земля. Згадаймо імена цих славетних героїв, що загинули, захищаючи наш спокій і добробут: Сергій Рябуха, Тахір Баширов, Денис Яковенко, Руслан Ткаченко, Сергій Баран, Віктор Макідон, Сергій Петрик. До цього слід додати, що десятки тих ніжинців, що пройшли через горнило жахливої війни на сході України, отримали тяжкі фізичні та психологічні травми, які напевно не загояться до кінця їхнього життя.
 
Видається нагальною потреба щодо вшанування невмирущого подвигу наших славетних земляків, і насамперед тих, хто заплатив найдорожчу ціну, обороняючи нашу державність від окупантів і їхніх посіпак. Вшанування світлої пам’яті наших земляків-героїв є не тільки висловленням данини поваги та подяки з боку суспільства, але й важливим стимулюючим заходом морально-патріотичного виховання. Вважаю за доцільне розглянути питання стосовно встановлення пам’ятника оборонцям України.
 
Серед районів міста найбільш доречним місцем для встановлення такого пам’ятника могла б стати територія поблизу Всіхсвятського собору. Це історичний центр Ніжина й добре відоме всім місце. Без сумніву, загиблі герої АТО заслуговують на те, щоб їхній подвиг був вшанований якнайдостойніше. Для всіх «атошників» Всіхсвятський собор знаменний ще й тим, що саме тут вони отримували благословення перед відправленням на фронт і саме тут був і є найбільший волонтерський пункт допомоги АТО, очолюваний отцем Сергієм. Однак, з іншого боку, розміщення тут пам’ятника могло б створити певні складнощі для нашого міста. По-перше, район Всіхсвятського собору належить до історичної зони Ніжина, де будь-які архітектурні зміни вимагають цілої низки складних юридичних процедур, пов’язаних з охороною культурної спадщини міста. По-друге, ця територія є досить щільно забудованою і кілька разів на рік густо заповнюється людьми з нагоди культурно-розважальних і  релігійних заходів. По-третє, проведення масових акцій, як, наприклад, вшанування пам’яті загиблих героїв, тут буде знов-таки ускладнене через брак вільної території.
 
Ці аргументи змушують подумати про інше місце для встановлення пам’ятника захисникам нашої держави. Досить раціональною є ідея визначити цим місцем район парку по вулиці Незалежності поряд із супермаркетом «Сільпо». Це досить велика територія, що відповідає всім критеріям паркової зони й у перспективі може стати вмістилищем не лише для пам’ятника, але й для цілого меморіалу, присвяченого героям АТО. Цей район не потребує складних процедур узгодження й може бути місцем проведення масових заходів патріотичного характеру. Символічним є те, що згаданий парк розташовано по вулиці Незалежності, а саме за незалежність нашої держави віддали своє життя на сході України її кращі сини та доньки. Можна також згадати, що саме з 35-го училища вирушали на службу до лав ЗСУ перші мобілізовані в березні минулого року, ще навіть до того, як було проголошено початок АТО. Ці думки свідчать на користь того, що парк по вулиці Незалежності є найкращим місцем в Ніжині для створення меморіалу воїнам АТО.
 
Що ж стосується району Всіхсвятського собору, який був і залишається найбільшим зосередженням допомоги АТО в Ніжині, то логічним було б встановлення тут пам’ятного знаку, присвяченого як військовим, так і волонтерам, тобто всім тим небайдужим людям, що роблять свій внесок заради нашої спільної перемоги.

14 жовтня, як і щороку, Ніжин буде традиційно відзначати День Покрови. Не варто нагадувати, що це старовинне козацьке свято. Однак віднині воно наповнене ще одним змістом, адже тепер є одночасно і Днем захисника України. Було б дуже добре, якби пам’ятний знак поблизу Всіхсвятського собору та в парку по вулиці Незалежності закладний камінь меморіалу воїнам, що загинули, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність України, були б відкриті до цієї дати.

Євген Луняк
доктор історичних наук, професор,
учасник АТО

Текст публікації наданий редакцією газети "Вісті"
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: