Завантаження ...
banner
banner

Анатолій Лінник підсумував роботу міської ради під час 69 сесії

Останнім часом питання роботи сесії міської ради під пильним контролем громадськості. Є багато і запитань, і нарікань. Аналіз сесій дає зрозуміти головні проблемні точки в організації, проведенні та ефективності пленарних засідань.


Останнім часом питання роботи сесії міської ради під пильним контролем громадськості. Є багато і запитань, і нарікань. Аналіз сесій дає зрозуміти головні проблемні точки в організації, проведенні та ефективності пленарних засідань.Такому аналізу піддали і 69 чергову сесію міської ради. Підсумовуючи цей аналіз з боку виконавчих органів, міський голова Анатолій Лінник зауважив:

Перш за все, відзначу основний момент. Питання, які відпрацьовані ретельно і достатньо, не викликають сумнівів у сесійній залі і проходять голосування більшістю. Так, зокрема, питання місцевих податків на 2016 рік фактично одне з головних у порядку денному роботи 69 сесії, пройшло ретельну досесійну підготовку, а як її наслідок - було прийняте. Бюджетні питання також пройшли узгодження. Вони були відпрацьовані достатньо детально, як я вважаю, зокрема і на бюджетній комісії(я особисто був присутній на засіданнях і бачив цю роботу). На сесії ми прийняли зміни в межах тих кошторисів, які затверджені. Нові, додаткові кошти будуть розподілятися за підсумками перегляду виконання бюджету міста за І півріччя.
 
Варто відзначити, що врезультаті того, що покращилась робота з депутатами перед пленарним засіданням ради, зокрема інформаційно-роз’яснювальна, рішення по підтримці комунальних підприємств отримують схвалення в сесійній залі. Сьогодні нам усім нелегко. Фактично ми перед вибором: або 100% відшкодовані тарифи, а це – підвищення вдвічі, або підтримка комунальних підприємств – це дотація з міського бюджету. Перекласти весь тягар на ніжинців у цей важкий час не можна. Тому, використовуючи сьогоднішні можливості бюджету, підтримуємо своїх комунальників, аби забезпечити безперебійне водопостачання, прибирання та інші послуги.
 
А от питання про наповнення бюджетуцього разу потерпіли провал.  Там, де питання особистої зацікавленості депутатів пересікаються з питаннями наповнення, вирішення вже не задається. Приклад: два питання винесені на порядок денний 69 сесії міської ради. Перше - Положення про зовнішню рекламу було не проголосоване. І я б сказав, що причина цього озвучена в сесійній залі (не пройшло належного розгляду), як кажуть, не зовсім чесна. Розглядалось питання майже півроку, обговорювалось, і цьому підтвердження протоколи засідань депутатських комісій. Та ймовірніше, депутати не захотіли розглядати це питання перед виборами, що наближаються.
 
Друге питання – питання парковки. На погоджувальній раді депутатів, яка проходить перед пленарним засіданням, це питання було запропоновано зняти. Я залишивйого в  порядку денному. Та депутати відмовились розглядатийого в сесійній залі.
 
Тобто два питання, де мова йшла про поповнення бюджету міста, депутатський загал поставив у статус нерозглянутих. І тут прослідковуються певні зацікавленості. Це ознака того, що особисті інтереси все ж присутні в сесійній залі. І ставлення до окремих  питань – це розгляд через призму чи то персональних, чи то групових інтересів. На жаль, такі факти є.
 
Багато критики випало і на долю проекту по списанню майна комунальним підприємством. Проект готувався фахівцями комунального підприємства, та коли ми його побачили,виникло дуже багато запитань до переліку: дати випуску майна і дати списання. Саме вони і породили сумніви щодо доцільності цього рішення. Винесення питання на сесію ні в якому разі не означає його «проштовхування». Перебування його в порядку денному – змога його обговорити. Всі розуміють:є сумніви, поспішати не варто. Зараз це питання вивчається. А от пропозиція, яка прозвучала від громади стосовно відкритих аукціонів на списане майно, я вважаю, дуже слушна. Нині вона готується до втілення. Це я вважаю підтвердженням корисності обговорення питань. Бо якби зняли і відклали у «шухлядку», аби хтось вивчав, то навряд чи б почули ідею з аукціонами.
 
Та поруч з цим викликає багато питань формат проведення засідань сесії. Особливо, що стосується участі присутніх. Мова про те, що своєю поведінкою люди зачасти просто ставлять під зрив роботу сесії. Ми вже запровадили реєстрацію бажаючих бути присутніми на пленарному засіданні. Треба добре усвідомити, що міська рада є вищим законодавчим органом на території міста. І його повноцінне функціонування - обличчя і влади, і громади. Зрозуміймо, поняття відкритості влади несе в собі і вміння представників громади поводити себе належним чином, відповідно до визначеного порядку. Сьогодні є змога брати участь і в підготовчому періоді(засідання депутатських комісій, погоджувальна рада), і в пленарному засіданні. Та поведінка «на зрив» просто недопустима. Тому й лунають від депутатів пропозиції задіяти правоохоронців чи то вивести з зали засідань. Та попри всі сутички все ж сподіваюсь на толерантність, яку й демонструє депутатський корпус. Сподіваюсь та закликаю до порядку. Сесія – це вже фінал тривалої і серйозної роботи. І його результативність має бути спільним прагненням.
 
Що ж до роботи депутатського корпусу в цілому, то міська рада набирає нині позитивну динаміку прийняття рішень на сесії. Це стосується проектів рішень, які узгоджуються і ретельно відпрацьовуються в досесійний період. Засідання погоджувальної ради депутатів за участю міського голови -  це спільна ініціатива і міського голови, і секретаря ради. В першу чергу, є домовленість між нами і розуміння, що треба узгоджувати питання, а не перетворювати засідання сесії на піар, фарс, тобто на те, за що її і критикують ніжинці. Питання відпрацьовуються в комісіях. Якщо є сумніви – виноситься на розгляд погоджувальної ради і сесії. Якщо згоди немає – краще зняти питання з порядку денного, або ж варіант домовленості: голосуємо «так» чи «ні» і все. Не варто слово «домовленість» трактувати як відносини «ти - мені, я - тобі». Принципова позиція депутатів залишається в дії. Маємо змогу переконуватись у цьому під час голосування, коли депутати наполягають і демонструють власне бачення і позицію по питаннях.
 
Нині дуже відповідальний період – підготовка до зими, до нового навчального року, до місцевих виборів. І в першу чергу стоїть питання не розбалансувати роботу депутатського корпусу. Думаю, що нинішня тенденція збережеться і на наступні сесії. І не зважаючи на наближення виборів, робота буде конструктивною. Звісно, ми не уникнемо і елементів піару, і політичної самореклами – ці процеси закономірні. Але головне зберегти суть – всі питання необхідні для життєдіяльності міста, особливо в площині підготовки до зими, повинні бути відпрацьованими, узгодженими і прийнятими. Це важливо, незалежно від політичної приналежності чи особистої зацікавленості.Це головне – зберегти нинішню динаміку роботи.
 
nizhynrada.org
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: