Завантаження ...
banner
banner

Вперше в центрі Ніжина запалили менору: іудеї святкують хануку

Вперше в центрі  Ніжина запалили менору: іудеї святкують  хануку фото

Ніжин місто багатонаціональне: у нас існують громади та общини різних народів. Греки, асирійці.... І кожен народ святкує свої національні свята. Сьогодні, 29 листопада, на площі Франка іудейська громада Ніжина відзначила своє релігійне свято хануки.

У нашому місті така подія вперше. Раніше іудейська громада Ніжина святувала це свято тільки по домівках та синагогах. В це свято в усьому світі у всіх містах України існує традиція запалювати ханакульні менори на головних площах та алеях міст. Представники  іудейської громади Ніжина та Чернігова  звернулись до міської ради з проханням  дозволити запалити святкову ханукальну менору на центральній площі. Як зазначила журналістам Mynizhyn.com голова іудейської  релігійної громади Світлана Львівна Пудалова, вчора святкували перший день хануки  в Чернігові, завтра - Прилуки. У національному заході  взяли участь  євреї з Ніжина та гості  з Нью-Йорку.  Всіх охочих пригощали  солодкою національною стравою, схожою на наші пампухи.  Зазвичай євреї влаштовують пишні застілля з великою кількістю ласощів.

Свічки на менорі  запалюють протягом 8 днів, щодня додаючи по одній. Їх встановлюють з правого боку на лівий, а запалюють з лівого на правий. Запалені на початку вечора, незадовго до заходу сонця, свічки повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви.

Ханука́ (освячення) — єврейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою. Це єврейське восьмиденне зимове свято. В перекладі з івриту слово ханука означає «відданість».В ці  дні євреї, де б вони не жили, моляться за всіх хто живе на землі.

фото mynizhyn.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: