Завантаження ...
banner
banner

Сонце повертає на літо, зима - на мороз, а у Ніжині вже колядують

Сонце повертає на літо, зима -  на мороз, а у Ніжині  вже колядують фото

21 грудня у наших предків був першим днем зими і нового року. Перший зимовий місяць називали Колядень на честь бога Сонця. У день зимового сонцестояння співали колядки, влаштовували гулянки і ярмарки, славили Сонце і день. Обов'язково розпалювали велике багаття на вулиці. В День зимового сонцестояння настає найдовша ніч у році. Після цієї події дні стають все довшими, а темнішає пізніше. Цей день особливий та енергетично сильний.

Відсьогодні починали співати колядки – величальні пісні українських хліборобів. А ще казали: "Сонце повертає на літо, а зима на мороз". Період вважається початком астрономічної зими – Сонце вступає до Козерога і повертає на весну. Цього року зимове сонцестояння настала 21 грудня о 17:59 за Києвом. Тобто найдовшою була ніч з 20 на 21 число.  

Студенти та викладачі КЗ Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв ім.М.Заньковецької Чернігівської обласної вже своїми дзвінкими голосами долучаються до привітань з прийдешніми святами. 

Ці традиції частково збереглися до наших днів. Щоб рік пройшов вдало і щасливо наші предки проводили обряди, наприклад в горщик на підвіконні висаджували насіннячко будь-якої рослини і потім доглядали за ним. Доброю прикметою вважається впустити в цей день більше тепла в будинок – наприклад запалити свічку або прийняти гарячу ванну.

У цю дату рекомендується встати якомога раніше і зустріти світанок. Це хороший день для нових починань і покупок. Також в день зимового сонцестояння можна грати весілля.

Не можна пити спиртне і ходити в брудному одязі. Також не можна зустрічати цю дату в неприбраній квартирі, інакше людини будуть переслідувати неприємності.

Читати по темі: Ніжинські школярі провели video вечорниці

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: