Завантаження ...
banner
banner

Що сталося у Ніжині на "меблевій"?

Що сталося у Ніжині  на "меблевій"? фото

9 січня по обіді жителі північної частини Ніжина почули вибух - на території ПрАТ «Ніжинська меблева фабрика», що по вулиці Липіврізька, 53, в котельні виникла пожежа, на щастя, людських жертв та постраждалих немає.

Журналісти Mynizhyn.com побували на місці «після подій» та поспілкувалися з директором ТОВ «Оксамит Смаку» Олександром Володимировичем Стрілком, саме його товариство веде діяльність на цій промисловій локації. Основним видом діяльності є виробництво олії та макухи соняшникової.


Що сталося? "Відбулася детонація котла. Що саме послугувало причиною, наразі встановлюється, - розповідає Олександр Володимирович, - Наше підприємство на великі свята не працює, тож призупинили роботу 6 січня. Планували запускатися в понеділок 10-го. В той день на території чергувала тільки одна людина. Котел не працював, його робота була призупинена. Він не на газу. Працює на сировині (альтернативне паливо). В Ніжині мене не було, перебував за кордон по роботі, оглядав нову техніку для модернізації підприємства».

 


Вогонь розповсюдився на покрівлю цеху по виробництву пелетів (загальна площа пожежі 200 кв.м) та завдав матеріальних збитків. Наразі працівниками підприємства на згарищі ведуться відновлювальні роботи.


«Від себе і від підприємства глибока подяка ніжинським вогнеборцям – продовжує Олександр Володимирович, - Вони оперативно прийняли виклик та доклали максимум зусиль для ліквідації пожежі. Основні пошкодження – дах. Саме перекриття бетонне, вогнестійке, вкрито металом, але між ними - покрівля з дерева, саме вона й зайнялася та довго диміла. Форс - мажорні обставини бувають на будь-якому виробництві. Підприємство найближчим часом відновить свою діяльність, збереже свій трудовий колектив, і вийде на інший рівень розвитку. Обставини, в яких опинилися - врахуємо. Зробимо певну модернізацію, план є…По – перше, придбаємо нові котли. Але вже іншого виробника. Наразі встановлюється причина детонації, а ми залучили й завод-виробник та Київський інститут судових експертиз. Постало питання - Чому на непрацюючому підприємстві через два дні після зупинки котла – він вибухнув? Враховуючи обставини, які виникли, все ж співпрацювати з цим виробником надалі немає бажання. Аби максимум убезпечитись, замінимо й дерево на покрівлі, на метал».

Олександр Володимирович провів невеличку екскурсію по території. Розповів, що підприємство  є родинним бізнесом:

«Розпочинали займатися олійною справою з 2000 року. Стартували - з бідона олії, а коли вийшли на певний рівень потужності, у 2018 році створили ТОВ під назвою «Оксамит Смаку». Ця локація була обрана не випадково – оскільки земельна ділянка за даною адресою належать до категорії земель промисловості та транспорту й на ній дозволений такий вид діяльності, який ми ведемо. Отримали всі дозвільні документи та пройшли усі типи експертиз перед початком роботи. ТОВ зареєстровано на території Ніжинської громади, всі податки справно сплачуємо до місцевого бюджету. Наприклад ось (авт. показує зі звітності) за 2020 рік підприємство сплатило 890 тис., а у 2021 році вказаний показник перевищив 1 млн. 200 тис. грн».


Станом на сьогодні на підприємстві працює 27 осіб. Люди, які тут трудяться – проживають у Ніжині, здебільшого поряд з підприємством, на вулиці Журавській. До речі, й сам керівник мешкає поряд  свого підприємства, на вулиці Липіврізька.
Цех великий, просторий. Тут приємно пахне олією та халвою. Стоять машини для віджиму. Продовжуючи вояж по території цікавить питання -  Чи олію фасують?


Олександр Володимирович розповідає :
«Олію ми не фасуємо – вона наливна (авт. вичавлюється - заливається у масловоз і їде до покупця). Товариство здійснює виробництво своєї продукції (олія, макуха) виключно пресовим способом, тобто без використання відповідних хімічних сполук та реагентів, які можуть надати шкоду екології, а тому серед покупців нашої продукції – Ніжинхліб, Чернігівхліб, Київхліб, Київський маргариновий завод та інші підприємства харчової промисловості України. Якщо брати пропорційно, то 60% нашої продукції - експорт, 40 % - внутрішній ринок України. Підприємство здійснює експорт виготовленої продукції, внаслідок чого в Україну надходить і валютний виторг.»


До слова, слід зазначити, що під час виробництва самої олії відсутні будь-які відходи, оскільки навіть лушпиння проходить гранулювання та є альтернативним паливом, яке купують товариства, які займаються теплопостачанням на підприємства.


Все ж не оминули й питання керівнику ТОВ - Не є секретом, що на підприємство останнім часом від деяких жителів цього ж мікрорайону багато нарікань, мовляв - труять повітря. В чому ж причина ?
" Ця історія зі скаргами почалася не так давно, а точніше восени 2021 року. Чому!?... Запевняю, з початку роботи підприємства, тобто з 2018 року - не змінювали жодних технологічних циклів. Як почали працювати, так і працюємо. Суб'єкти - скаржники напряму на підприємство не зверталися… Хоча, коли ми відкривалися,  деякі мешканці цього району підійшли й поцікавилися чим будемо займатися. Я особисто прийняв їх, розповів та показав, який вид діяльності. Олія, макуха, пелети… Показав усі дозволи для роботи, в тому числі на викиди. Було співрозуміння. І ми 2.5 роки в такому форматі й працювали. І ось посипалися скарги... Були й листи із міськвиконкому – на них дав усі вичерпні відповіді. Я налаштований на діалог і з громадою, і з владою". - пояснює Олександр Володимирович.

Жителі, у яких будинки розташовані поряд з підприємством, нарікали на те, що  до них у двори потрапляє пил від макухи, тож два тижні тому, встановили новий паркан висотою у 6 метрів, а трубу від сушарки, яка вибирає зайву вологу із зерна, обрамили огорожею висотою у 12 метрів. На самому агрегаті сушінні зерна стоїть сепаратор (фільтр).

"Ці землі – локація промисловості. Колишня меблева фабрика розпочала свою роботу, аж в далекому 1968 році. В 90 – ті її діяльність була призупинена. За ці роки територія підприємства занепадала з середини, а з зовні обростала житловим масивом.  Зайшов орендатор, розпочав діяльність.  Нині люди ж нарікають - "Ми на пороховій бочці, на підприємстві є небезпечні речовини"… Коли працювала меблева, то ті формальдегіди при виробництві лаку, у порівнянні з виробництвом пресованої олії - нічого… Запевню, що нічого небезпечного й близько тут немає. Я керівник підприємства, і живу не десь, а тут, поряд. Тут мешкає моя родина. Я дихаю цим повітрям, що і мої сусіди...На жаль, поки  є монолог…Якщо є питання, претензії, пропозиції то я налаштований на діалог... Та готовий реагувати на слушні звернення." – підсумовує розмову Олександр Володимирович.

Наразі ж тривають відповідні дослідження по встановленню причин даного "різдвяного інциденту".

Тетяна Марченко

фото автора

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: