Завантаження ...
banner
banner

Якого числа розбирати ялинку?

Якого числа розбирати ялинку? фото

В Україні засохлу новорічну ялинку з половиною опалих голок часто виносять 8 березня, а у деяких – особливо ледачих господарів – вона застоюється аж до травневих свят. Однак, за стародавніми звичаями від новорічної ялинки потрібно позбавлятися до Хрещення.

Тож коли потрібно розбирати ялинку?

Прибрати своє житло слід не лише від атрибутів новорічних свят – напередодні Хрещення слід також провести генеральне прибирання і викинути всі старі і непотрібні речі.

А якщо ялинкові голки не засохли остаточно і якщо їх не погриз ваш домашній котик, то перед тим, як викидати деревце на смітник, їх можна використовувати для заварювання різних цілющих хвойних настоянок.

Коли розбирати ялинку: до Хрещення чи після?

За стародавніми традиціями, до 19 січня необхідно розібрати всю новорічну атрибутику. Наприклад в Болгарії все новорічні іграшки розвішували на різних деревах в саду. Це було доброю прикметою і допомагало домогтися багатого врожаю в році, що настав.

 

В Україні саме до 19 січня з дому виносили всі святкові снопи. З каміна забирався попіл, проводилося генеральне прибирання будинку. Вважалося, що 19 січня необхідно відзначати в повністю очищеному домі. Тому, все ж  рекомендують розбирати новорічну ялинку вже після Старого Нового року, але перед Хрещенням, тобто в межах 14–18 січня.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: