Завантаження ...
banner
banner

«Життя триває»: Марина Борисенко, голова ніжинської ГО «Вероніка»

«Життя триває»: Марина Борисенко, голова ніжинської ГО «Вероніка» фото

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями. Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одного із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікуванні цього захворювання.

21 рік тому у Ніжині була зареєстрована міська громадська організація «Вероніка», яка входить до Всеукраїнської організації «Разом проти раку».  

Організація об’єднала  жінок, які мають спільну біду - всі вони перенесли операції з приводу онкологічних захворювань.

Основна мета діяльності об’єднання  - психосоціальна підтримка жінок, яких оперували з приводу захворювання молочної залози, допомога їм у поверненні до нормального життя, проведення просвітницької роботи в навчальних закладах з профілактики раку молочної залози.

На момент створення ніжинської групи в області вже діяла чернігівська «Вікторія». Вона підтримувала ніжинок, які хворіли на рак, та лікувались у м. Чернігові.  Таким чином і створилася в нашому місті громадська організація «Вероніка», яку очолила ніжинка Марина Юріївна Борисенко.

Марина Борисенко поборола рак молочної залози. Перенесла операцію – мастектомію. Тепер жінка ділиться своїм досвідом з іншими. 

 «Ми об’єдналися тому, що у нас єдині проблеми, вирішити які ми можемо тільки разом, допомагаючи одна одній, піднімаючи дух і настрій, зберігаючи надії на краще, – розповідає Марина Юріївна. -  За 21 рік існування організації зроблено багато роботи. Ми займаємось діяльністю, яка робить наше життя цікавим, наповнює його сенсом, приносить задоволення. Хоч робота в організації для жінок є досить напруженою, адже існує декілька ланок діяльності, що потребують не тільки знань та вмінь, а й майстерності у виконанні, це волонтерський напрямок роботи».

У складі організації є жінки-волонтери, які допомагають хворим у до та післяопераційний період, відвідують хворих у лікарні, спілкуються з ними, надають їм психологічну підтримку.

Марина Юріївна каже – «Всі ці роки ми займаємось дуже важливим напрямком - профілактика. Разом з лікарем проводяться зустрічі з жінками у трудових колективах, на яких пропагуємо здоровий спосіб життя, необхідність регулярних профілактичних медичних оглядів, навчаємо прийомам самообстеження, забезпечуємо жінок спеціальною літературою. Багато уваги та часу наші волонтери приділяють просвітницькій діяльності серед молоді. Ми вважаємо цей напрямок дуже важливим в боротьбі проти раку. У нас працює телефон довіри, куди може подзвонити жінка, а наші волонтери відповідають на запитання, заохочуючи цим людей звернутися вчасно до спеціаліста».

На сьогодні організація нараховує у своїх лавах понад 30 жінок, хоча реально хворих на рак молочної залози та шийки  матки в місті значно більше.

Неодноразово жінки організації проводили спільні конференції з лікарями та хворими району та міста. Відвідували конференції в Чернігові та Києві. Є постійними учасниками волонтерських шкіл, які проводяться для підвищення майстерності волонтерів. Також організація завжди бере участь в міжнародних Маршах Життя та Надії «Разом проти раку». Всеукраїнська організація «Разом проти раку» (до якої належить і Ніжинська громадська організація «Вероніка») є прикладом згуртованості, толерантності, доброзичливості, яка завжди готова поділитися напрацьованим досвідом, і саме це є причиною такого широкого представництва регіонів  на Маршах.
 

 «Ми активно співпрацюємо з іншими організаціями міста, засобами інформації, які надають можливість інформувати населення міста про діяльність організації. Ми не тільки працюємо, наша організація може й гарно відпочивати, - каже пані Марина.

 - Завжди беремо  участь у «Капустниках» (розважальних заходах): з перевдяганнями, масками, танцями), що нагатує про те, що  життя прекрасне,  воно продовжується і через які б труднощі жінці у своєму житті не довелось пройти, не дивлячись ні на що – жінка залишається ЗАВЖДИ ЖІНКОЮ. Це все вселяє оптимізм на майбутнє, бажання повноцінно працювати, дихати на повні груди, допомагати іншим подругам. Ширити та розвивати далі волонтерський рух»

Марина Юріївна Борисенко - як голова громадської організації «Вероніка», неодноразово брала участь  у міжнародних  конференціях та семінарах які проходили у Польщі, Литві, Києві, Львові, Дніпрі тощо. Тому за свою активну діяльність у 2002 році була лауреатом міського конкурсу «Жінка року» у номінації — «Волонтер року», у 2011 році - лауреатка обласного фестивалю-конкурсу «Жінка року» у номінації - «Жінка - громадська діячка», а у 2018 році була нагороджена дипломом  "Жінка року" – 2017 у номінації «За особистий внесок у розвиток жіночого громадського руху»

"Тож нехай крокує світом розпочатий нашими мужніми жінками Марш Життя та Надії. А всі ми будемо уважні до свого здоров’я. Ніжинська міська громадська організація «Вероніка», від щирого серця бажає усім міцного здоров’я, щастя, непохитної Віри, безмежної Надії, життєдайної Любові", - звернулася голова міської громадської організації «Вероніка» Марина  Борисенко.
 
ТЕТЯНА  МАРЧЕНКО
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: