Завантаження ...
banner
banner

«Цікаві» аспекти нових зарплат медиків у Ніжині

«Цікаві» аспекти нових зарплат медиків у Ніжині фото

Найперше, про гарну новину – ніжинські медики отримали заробітну плату за січень 2022 року за новими нарахуваннями. Одними з перших в Чернігівській області. Якщо хтось чекав іншого, може починати «лікувати» власне розчарування. Заробітна плата виплачена в строки, до того ж і з виконанням Постанови Кабінету Міністрів України: лікарям нараховано 20 тис., а медичним сестрам 13,5 тис. грн.

Ніяких скорочень штату, переведень на пів ставки. Все відповідно відпрацьованого робочого часу. Керівництво ніжинських медичних закладів спрацювало ефективно й за власною стратегією. І ця стратегія не просто виправдала себе, вона стала переможною на тлі нинішньої ситуації в країні з виплатами нових обіцяних медикам зарплат.

Пише nizhyn.city.

Ситуація, коли Національна Служба Здоров’я України (НСЗУ) з початком нового бюджетного року «не поспішає» фінансувати медичні заклади країни, далеко не нова.

Отримання медичних пакетів і відповідно підписання договорів на їхнє фінансування «традиційно» затягується. Медики нервують, суспільство збурене, а НСЗУ все ще «перевіряє» подані закладами заявки на отримання медичних пакетів. Цього року, додала напруги й ще одна складова – обіцяні Кабміном нові заробітні плати медикам. Як і всі в країні, наші медзаклади чекають фінансування. Проте це не означало, що заробітних плат у відведені строки не буде. 2 лютого медики отримали заробітні плати й вже за новими нарахуваннями.

Хоч нашу міську лікарню і встигли інформаційно «прополоскати» у темі «медичного безгрошів’я», та насправді, ситуація у закладі була більш ніж контрольована. На відміну від інших, керівництво лікарні спрацювало на мінімізацію наслідків як уже «традиційної», так і «нової» проблем.99% доходів лікарні – це фінансування з державної Програми медичних гарантій.

За кожний пролікований випадок заклад отримує кошти в межах укладених договорів з НСЗУ. Кошти з Програми медичних гарантій ідуть на оплату праці медичних працівників, закупівлю лікарських засобів та витратних матеріалів, також на медичне харчування.

«Кошти на рахунку лікарні ми акумулювали ще з минулого року. На кінець ІІІ кварталу 2021 ми мали 9 млн грн. Це був наш стратегічний резерв, — говорить Олександр Костирко, директор КНП «НЦМЛ ім. Миколи Галицького».

– Ми вже знайомі з «традиціями» НСЗУ, тому готувалися. Таку політику резервування ми практикуємо вже другий рік поспіль. Була думка виплатити нашим працівникам премії до новорічних свят, та вирішили перестрахуватися і всі кошти зберегти на 2022 рік. І не помилилися. Вони знадобилися аби виконати зобов’язання взяті перед медиками Кабінетом Міністрів України. Саме з цих закумульованих коштів ми виплатили січневі заробітні плати за новими нарахуваннями. Наші працівники не залишилися без грошей, як більшість медиків країни, а заробітні плати отримали вчасно. На фоні Чернігівської області ми набагато стабільніші ніж інші наші колеги. Хочу наголосити, ми не плануємо ніяких скорочень. Досить на цій темі розводити маніпуляції. Ні скорочень, ні переводів на пів ставки. Навпаки, у нас багато лікарів сумісників і ми ні з кого не знімаємо доплати за це. Хоча наші колеги в інших громадах таким чином почали «економити», щоб втиснутися у кошти які ще очікують. Ми ж максимально прагнемо зберегти та примножити кадровий потенціал. Бо це, в першу чергу, рівень якості медичних послуг ніжинцям, а вже потім рівень фінансування».

Сьогодні у міській лікарні 617 працівників, з них: 91 лікар та 291 медична сестра. Лікарям нараховано заробітну плату у 20 тис. грн (до виплати це близько 16 тис. грн) медсестрам нараховано 13,5 тис. грн (до виплати близько 11 тис. грн). Виплачені й усі нарахування, в тому числі й «ковідні» доплати: 300% лікарям та 150 – 200% медичним сестрам (в залежності від відділення в якому вони працюють).

Попередимо тих, хто вже намагається обрахувати «захмарні» заробітки медиків: не поспішайте. Їх немає. Принаймні нині.

Всі нарахування у заробітній платі йдуть від посадового окладу, а їх не підвищували. І 20 тис. і 13,5 тис. грн ЦЕ НЕ НОВІ ПОСАДОВІ ОКЛАДИ МЕДИКІВ. ЦЕ їхні МІНІМАЛЬНІ ЗАРОБІТНІ ПЛАТИ.

Тобто, якщо лікар чи медична сестра отримували заробітну плату менше цієї суми, заклад має провести донарахування. Добра справа покликана мотивувати медпрацівників до роботи, підвищити рівень престижу професії. Та поки що, цей крок породив зрівнялівку і збурення серед медичних працівників. До прикладу, ті, хто пропрацював роки й ті хто прийшов щойно фактично однакові в заробітній платі. Медики вимагають диференціації, іншими словами розподілу оплати праці залежно від складності, відповідальності, умов виконуваної роботи, кваліфікаційних вимог рівня посад і т.д.

Закон дає можливість провести диференціацію оплати праці керівнику медичного закладу. От тільки ще не надав самого механізму цього процесу. Якими критеріями і якими відсотками оперуватиме керівник формуючи зарплати? Повинен бути єдиний механізм для всіх, адже розпоряджатися будуть коштами державного бюджету. А держава не любить, коли починають рахувати за неї.

«Я спілкувався з Міністерством Здоров’я України з цього питання, — говорить Олександр Костирко. – Отримане пояснення — нині перехідний період. Впродовж 1 – 2 місяців буде розроблено механізм який дозволить диференціювати заробітні плати медиків, провести зміну системи регулювання оплати праці інших працівників лікарні. По суті, перший квартал пройде під моніторингом платоспроможності медичних закладів. Тим у кого буде «провал» по фінансуванню, обіцяють «порятунок» зі спеціального резервного фонду. Однак в результаті ставитимуть питання про їхнє приєднання до більш потужних і фінансово спроможних колег».Ось вони, «цікаві» аспекти нових зарплат медиків: відбулося підвищення базового рівня зарплати для лікарів і медсестер (з 1 січня 2022 року не менше 20 тис. і 13,5 тис. грн відповідно), а забезпечення справедливої й обґрунтованої диференціації розмірів посадових окладів держава ще обдумує.

Отже, найближчі місяці ніжинські медики, як і їхні колеги по всій країні, чекатимуть рішень на державному рівні.

На одному з засідань Кабінету Міністрів України, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, наголосив що трансформація медичної системи цього року відбуватиметься прискореними темпами. Найперше, що хочеться сказати в цій ситуації – хоч би не «галопом» трансформували. Гарантувати прискорені темпи, за словами профільного міністра Віктора Ляшка, покликаний «рекордний бюджет, що виділений на медичну систему країни». А от загальний успіх цього реформування державні мужі розділяють і з місцевою владою. Внесок місцевих бюджетів — це оплата комунальних послуг, дооснащення лікарень необхідним медичним обладнанням, створення умов для залучення нових фахівців. Ніжинський бюджет своїх зобов’язань дотримується: комунальні платежі оплачуються без боргів, на медичне обладнання виділяються мільйони (цього року тільки для міської лікарні це 5 млн грн), аби залучити нових фахівців, купуються квартири (минулого року за кошти міського бюджету придбано 4 квартири).

Наскільки чесним буде виконання своїх зобов’язань державою будемо оцінювати за її реальним фінансуванням.

Підписані договори з НСЗУ очікуються в середині лютого. Зауважень до поданих нашою лікарнею заявок на 15 медичних пакетів немає. Ми виконали всі вимоги, хоча цього року вони ще жорсткіші проти торішніх: від кількості фахівців одного напрямку до кута нахилу пандуса вхідного вузла будівлі.

НАТАЛІЯ СОКОЛ для nizhyn.city

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: