Завантаження ...
banner

Перехід на літній час в Україні

Перехід на літній час в Україні фото

Україна досі не відмовилася від літнього часу. Тож готуємось переводити годинник на літній час 2022.

Перехід на літній час 2022 Україна проведе вже цього тижня: о третій годині ночі 27 березня годинники скакнуть уперед на годину.

Офіційно це звучить як "скасування зимового часу в Україні" (травневий документ Кабміну №509 від 1996 року) – але треба розуміти, що скасування це тимчасове, тобто зимовий час скасовується чітко на якийсь період часу. А потім восени "скасовується літній час 2022 в Україні". Тому коректніше було б говорити "зміна" або "чергування", а слово "скасування" тільки плутає людей.

Правильний час - літній або зимовий?

Географічна відстань між заходом України та її східною частиною дуже велика. Тому країна так потребує "часового" компромісу, тобто періодичного переведення годинників.

Адже якщо, наприклад, залишити зимовий час назавжди, то в Харкові літній схід сонця почнеться о 03:25, а темніти стане вже о 19:47. У результаті:

  • півночі буде занадто світло, проте робоча зміна у більшості людей завершиться вже по темряві;
  • протягом року люди втратять близько 120-200 "світлих" годин;
  • збільшиться кількість ДТП у вечірню годину-пік через ранні сутінки;
  • за оцінками психологів, зросте кількість випадків депресії: через короткий світловий день гірше виробляються гормони (в першу чергу серотонін).

А якщо залишити незмінним літній час, тоді в Ужгороді взимку схід буде лише о 09:20, а захід – о 17:38. Наприклад, для школярів, у яких уроки починаються о 8 ранку, це не найкращий варіант.

https://www.unian.ua 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: