Завантаження ...
banner
banner

Мобілізація на Ніжинщині. За тиждень до завершення…

У середу, 12 серпня, у малому залі міськвиконкому відбулась чергова розширена нарада з приводу проведення 6-ї хвилі мобілізації, яку проігнорувало керівництво підприємств міста

У середу, 12 серпня, у малому залі міськвиконкому відбулась чергова розширена нарада з приводу проведення 6-ї хвилі мобілізації. Крім керівництва міста, військкомату та правоохоронних органів на неї запрошувалися і представники підприємств, які найгірше виконують свої обов’язки по сприянню проведенню мобілізації. Але на нараду прийшли лише дві жінки (одна юрист, інша з відділу кадрів),  з Жиркомбінату та Ніжинського хлібу.

За підсумками проведення мобілізації в Ніжинсько-Куликівському об’єднаному військкоматі, план виконано на 56%. Найкраще з мобілізацією у Куликівці і Куликівському районі – 100% виконання плану, в Ніжинському районі – 53%, в самому Ніжині – 41,3% (для порівняння: в Чернігові – 64%, в Прилуках – 45%). 

Знову ж таки нарікання на військову лікарську комісію, за висновками якої придатними до військової служби визнано лише 15% чоловіків, які прийшли до військкомату (для порівняння: в Чернігові – 50%, в Прилуках – 30%). 
 
Є і запитання до керівників деяких підприємств, які як мінімум не сприяють проведенню мобілізації, а максимум – відкрито її саботують. Так, за словами заступника воєнкома, керівники ТОВ СП «Вибір», охоронної фірма «Реламакс» і «Ніжинського молокозаводу» відмовляються брати повістки для передачі їх своїм працівникам, не допускають на свою територію працівників військкомату та відмовляються отримувати офіційні листи. Тобто ніяк не реагують на звернення військових. Трохи інша ситуація з підприємствами «Ніжинтепломережі» та «Жиркомбінатом». Тут повістки отримали, роздали працівникам, але до військкомату прийшло лише кілька чоловіків. Коли працівники військкомату приїжджають до них – виявляється ті, хто їм потрібен кожного разу виявляється у відпустці. 
 
Подібна ситуація була і з «Ніжинським хлібом», де військовозобов’язаними є близько 120 чоловіків (у більшості – це водії), але за словами заступника військкома нині є домовленість з керівництвом підприємства, що працівники будуть приходити до військкомату почергово після своїх змін, щоб не зривати доставку хліба. Крім того, за словами представника «Ніжинського хлібу», нині триває підготовка документів для того, щоб внести частину посад, в тому числі і водіїв, до кадрового резерву який не підлягатиме мобілізації.
 

В той же час, під час особистої зустрічі, військовий комісар відмітив такі підприємства як «Лакс», Консервний завод (з 48 військовозобовязаних за повісткою медичну комісію пройшли 35), цегельний завод, лісове господарство, більшість комунальних підприємств. Їх керівники всебічно сприяли військкомату, більшість їх працівників відгукнулись на повістки і прибули на проходження військової комісії. 
 
Наразі план мобілізації в цілому по Україні виконаний лише на 50%, тому можливі різні сценарії. Зокрема говорять як про продовження 6-ї черги мобілізації, так і про проведення 7-ї, 8-ї та інших її черг, адже військовослужбовці на Сході потребують ротації. А вже весною 2016 ( тобто через півроку) потрібно буде міняти і тих, кого мобілізували цієї весни. Можливо, також, введення жорсткіших правил і покарань за ухиляння від мобілізації. Що ж до Ніжина, то до середини вересня Ніжинсько-Куликівський об’єднаний військкомат буде розділено на два окремих.
 
А тим часом бойові дії на Сході розгораються з новою силою, а про перемир’я – лише розмови.

Олександр Малаш
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: