Завантаження ...
banner
banner

У Городні зупиняли танки голіруч. Яким було життя в окупації

У Городні зупиняли танки голіруч. Яким було життя в окупації фото

Місто Городня з перший днів війни було зайняте військами рф. Згодом вони ввели свою поліцію та намагалися переманити місцеву владу на свою сторону. Після втечі з Чернігівщини російські військові не дають про себе забути – декілька днів тому обстріляли городи містян з "Точки-У".

У Городні 14 квітня на околицю міста, між житловими будинками влучила ракета окупантів. В будинку через дорогу від вибуху розірвало туалет, зі стелі зірвало бойлер, відірвало кран.

У момент удару жителька Городні Марія Помісячна також була в хаті.

 

"Ніхто не очікував. В домі темно, все летіло в обличчя",  розповідає жінка.

Від вибухової хвилі та уламків повилітали усі вікна та зірвало шифер на сараї.  

Ворожі війська зайняли Городню з перших днів. Містяни не здавались, зупиняли танки та давали окупантам читати книжки з історії України. Деякі колони російської техніки намагалися маршем пройти через місто, місцеві жителі не пустили.
 

"Техніка йшла, тут на перехресті стояла сімейна пара. Він просто вискочив перед танками та його дружина, а ми з цієї сторони йшли. Танк прямо на них їде, але повільно, їх відтісняє і все, ми почали підбігати всі, чоловік 20 нас було і всі телефонувати почали, потім я не знаю хвилин 7, звідти, звідти стільки людей було. Позаду мене дівчата почали гімн співати",  каже Олена Яценко.

Проте, довго стримувати ворога не вдалося. Військові рф почали стріляти у повітря. Ворожу колону, що зупинилася на околиці міста, точними попаданнями розбили Збройні сили України. Від вибухової хвилі руйнувань зазнали навколишні будинки. Всього в громаді пошкоджено 40 будинків і два повністю зруйновані. 

Тим часом місцеві розбирають підбиту російську техніку та передають військовим деталі, які ще можна використати. Городнянці кажуть, на щастя, росіяни їх не тероризували, в місті військові не лишалися. Замість того, до мерії приходили представники російських спецслужб та військової поліції.

 

"Де закривали рот, десь слухали, десь поправляли, сперечались, а десь погоджувались. Я говорив те, що думав, те, що знаю , вони такої відвертої розмови мабуть і не очікували",  розповідає Городнянський міський голова Андрій Богдан

"Вони дивувалися, що у нас не знищені пам’ятники героям Другої Світової війни. Коли наші люди їм починали говорити, ну де у нас нацисти. Вони були вимушені признати ці факти. Коли вони починали говорити, так у школах в підручниках історії ви вчите своїх дітей змалечку ненавидіти росіян, Андрій Іванович каже, ану привезіть пару підручників зі школи - нате хлопці, будь ласка, вивчайте",  каже жителька Городні Світлана Томаш.

Джерело: https://suspilne.media 

 
 
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: