Завантаження ...
banner
banner

Про збереження робочого місця для ДФТГ, залучених до ТрО

Про збереження робочого місця для ДФТГ, залучених до ТрО фото

З перших днів до лав добровольчих формувань тероборони вступили багато цивільних чоловіків та жінок. Більшість з них були працевлаштовані. То ж які гарантії зберігаються для таких працівників на робочому місці?

Територіальна оборона складається з військової, цивільної та військово-цивільної складових. 

Працівники, які долучилися до військової складової територіальної оборони уклали контракт про проходження військової служби або їх призвали до військових частин Сил тероборони ЗСУ під час мобілізації. На них розповсюджуються гарантії відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю України. Зокрема, за ними зберігається місце роботи, посада і середній заробіток.

Добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ), які залучаються до територіальної оборони, входять до військово-цивільної складової територіальної оборони.

Згідно з п. 16 Положення про добровольчі формування територіальних громад, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 року № 1449 членом добровольчого формування може бути громадянин України віком від 18 років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір (перевірку) і уклав контракт добровольця територіальної оборони.

При цьому, контракт добровольця особа укладає з командиром добровольчого формування строком на три роки. Форма цього контракту затверджується Міноборони.

Наказом Міноборони від 07.03.2022 року № 84 «Про затвердження форми контракту добровольця тероборони та посвідчення добровольця територіальної оборони». У другому пункті контракту затвердженого Міноборони зазначається, що на такого працівника поширюються гарантії, що встановлені в ст. 119 Кодексу законів про працю України. Отже, за працівником, який є членом добровольчого формування територіальної оборони, зберігається середній заробіток та посада за місцем роботи.

Для цього працівник має надати роботодавцю копію контракту добровольця, або копію посвідчення встановленого зразка, виданого на підставі укладеного контракту, що підтверджує особу власника цього посвідчення та його належність до виконання військово-цивільного обов’язку в межах території територіальної громади.

Регіональне управління Сил ТрО “Північ” Збройних Сил України

Титульне фото ілюстровано з мережі

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: