Завантаження ...
banner
banner

26 квітня - День Чорнобильської трагедії

26 квітня - День Чорнобильської трагедії фото

У 1986 році на ЧАЕС сталася жахлива трагедія, вибухнув реактор, що спричинило соціально-екологічну катастрофу глобальних масштабів.

Ця катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики (до вибуху на АЕС “Фукусіма-1”) як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Мільйони гектарів забруднених радіацією земель, лісів та водойм, втрата здоров’я сотень тисяч людей, чисельні людські жертви та зруйновані долі – все це, здається, мало б бути переконливим доказом того, що мова про безпеку атомної енергетики – не більше як міф, який може надто дорого коштувати всьому людству.

Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного жителя нашої країни, назавжди залишаючи у пам’яті народній подвиг ліквідаторів. У вересні 2003 року на саміті СНД тодішній президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Ця пропозиція була підтримана Радою глав держав СНД.

Указом Президента України від 14 грудня 2015 року №702/2015 Про заходи у зв’язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, було оголошено в Україні 2016 рік Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи.

https://dspu.edu.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: