Завантаження ...
banner
banner

На Чернігівщині дівчину домагався російський солдат

На Чернігівщині дівчину домагався російський солдат фото

На території області зафіксовано перший випадок сексуального насилля. В одному із окупованих сіл військовий рф душив, бив та вимагав близькості із 16-річною дівчиною.

В населений пункт росіяни зайшли 3 березня. У будинок дівчини, де з нею проживає бабуся та брат, окупанти заселились 10 березня. Дівчина розповідає, що росіянин кожної ночі приходив до неї в ліжко.

 

“Він штовхнув мене в кімнату і сказав тихо, мовчи. Кинув мене на ліжко та сів зверху і почав душити. Я закричала. У мене в очах темніло і я задихалась, а коли я вже не могла набрати повітря, то він переставав душити. Він казав: “якщо ти будеш кричати, коли я буду до тебе домагатися, то я тобі скручу шию, а якщо ти мені не даси добровільно, будеш кричати, я вб’ю бабу і брата, і тебе всі зґвалтують”.

 

Росіяни залишились в хаті на три тижні. Брат дівчини Олександр розповідає, кілька ночей підряд провів на вулиці, його тримали із зв’язаними руками - росіяни дізналися, що раніше хлопець служив.

Усі росіяни спали на кухні, їх командир – у залі разом із 16-річною дівчиною. Олександр каже, чув, як сестра кричить. Одного дня хлопець зміг вирватись. 

 

“Забіг у хату, кажу, командир, не чіпайте сестру. 16 років. Каже, її ніхто не чіпає, вона навідниця”.

 

Дівчина розповідає, військовий лягав поруч з нею. 

 

“І казав, що ґвалтувати не буду, але дай я до тебе доторкнусь. Руками, стискав мене там”.

 

Захистити онуку від домагань хитрощами намагалася її рідна бабуся. Жінка удавала, що погано себе почуває, лягала поруч з онукою, та росіянин наставляв ножа до горла бабусі, розповідає дівчина. Після війни обіцяв повернутися, щоб її забрати.

 

“Каже, поїхали зі мною, ти там будеш жити у багатстві, в золоті, і тебе не будуть ображати. Я одягала двоє штанів, три кофти, зверху ще хустку, знаєте, кажуть сама спокусила, я намагалася все приховати, він каже я заберу тебе до себе і будеш ти носити спідницю".

 

Це перший випадок сексуального насилля, зафіксований чернігівською окружною прокуратурою. Правоохоронці порушили кримінальне провадження. Прокурор Ігор Савицький каже, відсоток того, що вони знайдуть військовослужбовця російської армії дуже високий. Стаття передбачає покарання до 12 років в’язниці.

Дівчина пригадує, що російський військовий бив її автоматом, який носив. Залякуючи родину, міг стріляти у стелю. Дівчина пам'ятає обличчя кривдника. Говорить, що він сниться їй майже щоночі. 

 

“Це реально, залучені всі можливі служби, правоохоронні органи для пошуку і встановлення військових злочинців, тим більше, що стосується злочинів проти дітей. Вказану особу можна засудити до покарання у вигляді позбавлення волі і надалі здійснювати її розшук територією України, а також всього світу силами Інтерполу. Надалі, якщо буде встановлено її місцезнаходження, доставлять на територію України і вона буде нести покарання на території України”, - говорить прокурор чернігівської окружної прокуратури Ігор Савицький.

 

Цей випадок не єдиний, що трапився на території Чернігівщини, каже психологиня Світлана Ющенко. Утім постраждалі не поспішають звертатися за допомогою, тому що або хочуть швидше забути травматичний досвід, або не завжди розуміють, які вчинки можна віднести до сексуального насилля.

 

“Сексуальним насиллям можна вважати не тільки акт зґвалтування, фактично статевий акт, а це і примус, наприклад до роздягання, приниження щось виконувати, торкатися чиїхось органів або коли торкаються органів людини”, - розповідає психологиня.

Світлана Ющенко радить усім постраждалим від сексуального насилля звертатися за фаховою допомогою до психологів та прокуратури. 

 

https://suspilne.media

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: