Завантаження ...
banner

У Ніжині демонтували об'єкт "Братська могила робітників міліції"

У Ніжині демонтували об'єкт "Братська могила робітників міліції" фото

Гранітна стела "Братська могила робітників міліції, які загинули в бою з махновцями у квітні 1921 році" була розташована у сквері Миколи Гоголя.

На правій стороні стели було вирізьблено надпис: "Вічна слава працівникам ніжинської міліції, які віддали своє життя в боротьбі за радянську владу".

У 2013 році за ініціативи Чернігівського обласного управління МВС напис було закрито мармуровою плитою з наступним текстом: "Хай не згасає слава героїв-міліціонерів, які ціною свого життя захистили місто Ніжин в бою під Дорогинкою 29 квітня 1921 року".

У 2018 році накладну мармурову плиту було демонтовано однією з громадських організацій та за участі поліції передано на тимчасове зберігання в Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського.

Що відомо про події 1921 року:

У квітні 1921 року на території с. Дорогинки відбувся бій між загоном повстанців проти більшовицької влади на чолі з отаманом Щусем, близьким до відомого лідера селянського повстанського руху Нестора Махна, та зведеним загоном з числа місцевої ніжинської міліції та дислокованого на території міста продзагону, що проводив продразверстку та терор на території Чернігівщини. Останні були знищенні силами повстанців кулеметним вогнем та в ході шабельної атаки.

Всіх загиблих перевели 1 травня до Ніжина. Тіла ніжинців були розібрані їх родичами та поховані на місцевих кладовищах, решту у кількості 39 чоловік було поховано у братській могилі.

Повстанці на чолі з Щусем встигли зробити невеликий рейд Чернігівщиною, але до Ніжина не дійшли, оскільки їм навперейми було кинуто полк регулярної армії, рятуючись від якого, Щусь відійшов до Полтавщини.

Зважаючи на обставини цей епізод місцевої історії радянська пропаганда тривалий час не використовувала. Лише з 1970-х років, коли більшість з очевидців подій померли, розпочалась героїзація події, що і було втілено у встановленні пам’ятного знаку.

Дискусії щодо демонтажу об’єкту "Братська могила робітників міліції, які загинули в бою з махновцями у квітні 1921р." точилися в Ніжині вже давно. Адже він встановлений на місці поховання осіб, що виконували на території Ніжинщини злочинні накази радянської влади тероризуючи населення і забираючи останні крихти хліба.

Як зазначено на сайті Ніжинської міської ради, перепоховання тіл може здійснюватися після погодження з родичами всіх померлих, також ця процедура дороговартісна та виконується на замовлення спеціальними службами, тому наразі проводитися не буде.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: