Завантаження ...
banner
banner

Хто з чоловіків поза мобілізацією

Хто з чоловіків поза мобілізацією фото

Четверта хвиля мобілізації-2022: закон передбачає призов усіх військовозобов’язаних чоловіків від 18 до 60, однак є винятки. Хто саме має право легально уникнути служби? Для кого з чоловіків можливий виїзд за кордон під час воєнного стану? І які документи необхідно для цього мати?

Як повідомлялося, термін воєнного стану на території України, а разом із ним і загального призову, продовжено до кінця літа. У пріоритетах територіальних центрів комплектування, як і раніше – чоловіки з бойовим досвідом та військовими кафедрами вишів. Однак у разі необхідності та в залежності від ситуації на фронті мобілізувати можуть усіх, хто не має обмежень за віком і станом здоров’я.

Які категорії чоловіків мають право вільно перетинати кордон?

"На період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється. Згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до окремих осіб цієї категорії", – коментує начальник ТЦК та СП Чернігівського ОТЦК та СП, полковник Олег Гончарук.

Зокрема, до винятків відносяться такі категорії:

Чоловіки з будь-якою групою інвалідності або визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на термін до шести місяців (з наступним проходженням ВЛК).

Що потрібно: довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації №157-1/о) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, де зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, довідка військово-лікарської комісії про непридатність.

Чоловіки, що супроводжують осіб з інвалідністю.

Що потрібно: документ, який підтверджує опікунство; документ, що підтверджує інвалідність, та рішення суду про визнання особи недієздатною; довідка про отримання компенсації особі, зайнятій постійним доглядом за особами, що його потребують (може бути видана лише за зареєстрованим місцем проживання), рішення суду, довідка МСЕК.

Чоловіки, що супроводжують дітей з інвалідністю чи дітей з важкими захворюваннями.

Що потрібно: посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги; документи, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю; довідка про отримання державної допомоги на дитину, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради або документ, виданий лікарсько-консультативною комісією (ЛКК) закладу охорони здоров'я за формою МОЗ, а також документи, що підтверджують родинні зв'язки).

Зауважимо, супровід дітей з інвалідністю для виїзду за межі України також може здійснюватися не лише батьком, а й дідом, повнолітнім братом, вітчимом за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв'язки.

Заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Що потрібно: посвідчення про відстрочку від призову (бронь) та документи про відрядження.

Чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Що потрібно: свідоцтво про народження дітей чи медичне свідоцтво про народження за формою №103/о, свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір'ю дітей або рішення суду про розлучення та визначення місця проживання дітей з батьком, або письмовий договір між батьками про те, з ким будуть проживати діти, посвідчення батьків багатодітної сім'ї.

Чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Що потрібно: свідоцтво про народження дитини (дітей) та свідоцтво про смерть матері дитини, або рішення суду про позбавлення матері батьківських прав, або визнання безвісти відсутньою, або рішення суду про розлучення з визначення місця проживання з батьком.

Чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Що потрібно: посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в якому зазначено категорію "дитина з інвалідністю", довідка про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, видана структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради; індивідуальна програма реабілітації дитини з інвалідністю, видана ЛКК; медичний висновок про дитину з інвалідністю до 18 років, а також свідоцтво про народження дитини; документи, що підтверджують родинні зв'язки або документи, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю.

Усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Що потрібно: документ, який підтверджує усиновлення, опікунство, піклування (рішення суду, довідка з органів опіки та піклування, посвідчення – до 2005 року).

Чоловіки, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров'я потребують постійного догляду.

Що потрібно: довідка про отримання компенсації особі, зайнятій постійним доглядом за особами, що його потребують (може бути видана лише за зареєстрованим місцем проживання), рішення суду, довідка МСЕК.

Як зазначає ветеран АТО, військовий журналіст Денис Гойко, Державна прикордонна служба також надала роз'яснення щодо порядку організації виїзду за кордон на період дії правового режиму воєнного стану. Згідно з ним, вільно перетинати державний кордон також можуть:

Окремі категорії військовозобов'язаних громадян України, які здійснюють перевезення гуманітарної допомоги. Йдеться про водіїв, які здійснюють перевезення для потреб ЗСУ, транспортування медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги.

Що потрібно: відповідне рішення про виїзд за межі України, виконання правил перетину державного кордону України та наявність інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Державної служби України з безпеки на транспорті (Укртрансбезпека).

"Таким чином, під час воєнного стану перетин кордону дозволено водіями, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги для населення України, а також для потреб Збройних сил України та інших військових формувань", – зазначає начальник ТЦК та СП Чернігівського ОТЦК та СП, полковник Олег Гончарук.

Чоловіки, які раніше виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

Що потрібно: відмітка в паспортному документі "Постійне проживання в ______________", печатка "Оформлено виїзд на постійне проживання".

Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном. Йдеться лише про тих, хто навчається за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

Що потрібно: довідка про відстрочку, видана військкоматом (регіональним ТЦК) про тимчасову непридатність (від 1 до 6 місяців) до військової служби.

Крім того, 26 травня 2022 року набрала чинності постанова КМУ від 20.05.2022 р. № 615. Цей документ розширює перелік військовозобов’язаних осіб, яким дозволено виїзд за кордон під час воєнного стану:

Водії транспортних засобів суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом.

Що потрібно: виконання правил перетину державного кордону України та наявність інформації про особу у відповідній інформаційній системі, адміністратором якої є Укртрансбезпека.

У такому випадку на одному транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати:

- один водій на вантажному (вага понад 3500 кг) транспортному засобі ліцензіата;

- два водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

Такі особи можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 45 календарних днів з дня перетину державного кордону.

Працівники підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці.

Що потрібно: наявність відповідних рішень про виїзд за межі України (листи підприємств залізничного транспорту, в яких містяться відповідні обґрунтування та наявні підтвердження обсягів перевезень вантажів залізничним транспортом в період воєнного стану) та виконання правил перетину державного кордону України. У цьому випадку рішення про виїзд за межі України приймається на строк не більше 6 місяців.

Спортсмени і тренери, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю. Це положення також стосується суддів та інших фахівців, що забезпечують, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль.

Що потрібно: підтвердні документи щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном. Підтвердними документами є рішення Мінмолодьспорту щодо включення до складу учасників спортивного заходу.

Зауважимо, радник керівника Офісу президента Олексій Арестович в ефірі у російського правозахисника Марка Фейгіна 8 червня повідомив, що перелік військовозобов’язаних, яким дозволяється виїзд за кордон під час війни, може бути ще доповнений. Зокрема, він говорив про певні послаблення для моряків.

"Ті, хто працюють за кордоном, можуть підтримувати свої сім'ї. Ті ж моряки за минулий рік 4 мільярди доларів відправили в Україну. Це дуже серйозна допомога економці, яка наполовину просіла через війну... Я прихильник диференційованої мобілізації", – заявив Арестович.

Крім того, ведуться дискусії щодо дозволу на перетин кордону для керівників та директорів українських фірм, власниками яких є бенефіціар-іноземець чи компанія, яка знаходиться за межами України.

За матеріалом Наталії Рогальської "СтопКор"

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: