Завантаження ...
banner
banner

Розмова з ніжинськими волонтерами: хто чим допомагає і як це можна отримати?

Розмова з ніжинськими волонтерами: хто чим допомагає і як це можна отримати? фото

Під час війни наші волонтери надійно тримають тил, допомагають при волонтерських штабах, організовують різні благодійні кції, збір коштів і підтримують тих, кому потрібна допомога.

Журналісти MYNIZHYN.com дізнавалися, які вони — наші волонтери? Як їм вдається не опускати руки, не зупинятися при різних викликах, проблемах, небезпеці? Знайомтеся – волонтер БО "БФ Українська незламна душа" Катерина Покрасьон. 

- Скільки років ви займаєтесь волонтерством, розкажіть про свій волонтерський шлях? 

- Цей день мабуть лишиться в моїй пам'яті назавжди. 24 го вранці мені подзвонила мама (ми живемо в Ніжині, тільки в різних кінцях міста) і сказала, що почалася війна. В це не хотілося вірити, та прийшлося. Сльози, розпач, страх, не розуміння ситуації в цілому... Все неначе завмерло та затихло. 25-го чоловіку потрібно було виходити на роботу, як виявилося на 21 день, я розуміла, що лишаюся сама з трьома дітьми. Було дуже страшно, але я не мала права це показувати. Перші дні війни життя вирувало навкруги: десь щось купити, десь щось дістати, зробити якісь запаси. Потім захворів старший син, потім молодший, висока температура, кашель, все ніби було проти мене. Далі почалися постійні вибухи, я розуміла, що русня близько. Страх, відчай, переживання за дітей, за батьків, за чоловіка, за всіх близьких, за Україну... 

Йшли дні, минали ночі і ми щоранку раділи тому, що живі. Коли дізналася, що поблизу стоять блокпости, то почала пекти та смажити пиріжки для наших захисників. Спочатку не хотіли брати, боялися, воно і зрозуміло, але потім звикли, дякували. Потім прийшла ідея зв'язатися з волонтерами та пекти більше хліба і передавати саме туди, де гаряче. В фейсбуці бачила, що Інна Кулинко займається саме допомогою для бійців, написала їй і все закрутилось! Мама моя подивилася на мене, та сказала своєму чоловікові: донька з трьома дітьми може чимось бути корисна. Чому я не можу? Моя мама, Ремізова Наталія, теж почала пекти кекси і передавати нашим захисникам. 

Тоді було дуже складно з продуктами, а я з дітками нікуди далеко піти не можу, всюди черги, з візочком нікуди не всунутись, сирени, і тут виручала мама. Було таке, що з 5-ї ранку займала чергу у Велмарт, щоб взяти борошна та цукру, і виходили з положення, як могли. А останні дні березня просто вибили мене з колії, нерви здали і я прийняла рішення вивезти дітей з міста. На початку квітня ми виїхали до Західної України на місяць. Мама залишилася в Ніжині та продовжувала випікати смаколики. На Західній було тихо, спокійно, але серце розвивалося на шматки лише від згадування про рідне місто, я розуміла, що маю бути там і допомагати нашим захисникам. 

Повернувшись додому одразу стала в стрій, на той час нас вже було п'ятеро "чарівниць" (так нас називає Інна Кулинко). Зараз у фонді роботи багато, буває що прихожу з молодшим  синочком, допомагаємо перебирати речі, які потім будуть віддаватися людям, які цього потребують. За цей час фонд для мене став другою рідною домівкою, де тебе завжди приймуть, вислухають та підтримають. Пишаюся кожною дівчиною з нашої команди, ми такі різні, але такі близькі за духом! Всі просто горять своєю справою, якщо ставимо ціль, йдемо до неї незважаючи ні на які перешкоди. 

- Де у Ніжині люди можуть отримати волонтерську допомогу (речі, їжа, корм для тварин, ліки, будматеріали, тощо)?

- Отримати волонтерську допомогу можливо в нашому фонді. В БФ "Українська незламна душа" можна отримати речі, взуття, ліки, іграшки, підгузки, посуд, дитяче харчування. Видачу продуктових пакетів на даний час припинено, так як в місті не ведуться бойові дії. В основному допомога спрямована на вимушених переселенців та найбільш вразливі категорії населення. 

- Хто і чим зараз допомагає і де і коли це можна отримати, якщо потребуєш?

- Попередньо зв'язавшись з нашими волонтерами, та заповнивши анкету можна отримати допомогу. Якщо ви дійсно потребуєте щось із вищевказаного, або знаєте тих, хто потребує пишіть Lana Kusel , і ми обов'язково допоможемо! 

- Хто з волонтерських, громадських чи релігійних організацій приймає допомогу від людей для тих, хто постраждав? 

- На жаль війна принесла в нашу країну багато горя. Багато людей постраждало, вимушені були покинути свої домівки. Ми намагаємося піклуватися про таких людей, але самотужки це тяжко. Тому ми приймаємо допомогу від людей, які бажають допомогти іншим. Це можуть бути речі, побутова техніка, іграшки, і список може бути безкінечним, адже бувають ситуації, коли люди не мають нічого, взагалі, тому все рано чи пізно знайде свого господаря, як говориться в українській народній мудрості : «З миру по нитці – голому сорочка». Щиро дякуємо всім хто допомагає. Хто одягом, хто посудом, хто продуктами, хто грошима! Це все ми можемо передати тим хто дійсно цього потребує. Консервація, городина як правило відправляється на схід, яйця, молочна продукція використовується для смаколиків нашим захисникам. 

- На сьогоднішній день, чим займаєтесь ви, ваш БФ, якого роду допомогу надаєте і кому. Які і де проводите благодійні зустрічі, акції, тощо? 

- Наш благодійний фонд займається допомогою військовим та вимушеним переселенцям. Постійно відправляється допомога нашим захисникам. Аби щось купити та відправити хлопцям, потрібні кошти, і це не малі суми, але нажаль їх немає, і допомагають наші люди, хто чим може. На превеликий жаль з ситуацією в країні багато хто лишився доходів, тому збирати кошти стає все тяжче і тяжче. Тому, на чергових зборах ми з нашою командою вирішили провести благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ. Наші "чарівниці" всю ніч пекли смаколики, а вдень пригощали містян, бажаючі могли покласти до скриньки гроші. Так ми вже провели 3 благодійні ярмарки, до яких долучилося багато майстринь нашого міста, та назбирали на акумулятор, авто, бензопилу, забезпечили наших "котиків" гумовими чоботами. В магазинах та кав'ярнях нашого міста стоять вази з квітами з підписом "Квіти для ЗСУ" – якщо ви побачите цей напис, то виберіть квітку для себе чи букетик для близької людини, долучившись при цьому до збору коштів на потреби ЗСУ! (Суму визначаєте ви самі). Нехай навіть кожна квіточка наближає нашу Перемогу! Наша перша локація – магазин "Продуктовий рай" на вул. Академіка Амосова. Друга локація – кав’ярня "Гоголь". Третя локація "Клуб кави" на вул. Станіслава Прощенка. Наразі збираємо на тепловізор, потрібно 1550€, це величезні кошти, яких нажаль в нас немає, але наші хлопці не мають часу, аби чекати… Тому найближчими днями плануємо провести знову благодійний ярмарок. Адже поки ми спимо в своїх ліжках, вони там... І ми маємо зробити все заради Перемоги! 

- Куди і що можна принести, якщо хочеш і маєш змогу допомогти? 

- Всі, хто бажає та має можливість допомогти, може написати до БФ "Українська незламна душа". У нас є сторінка на ФБ. Приймаємо речі, іграшки, посуд, продукти харчування. Якщо бажаєте допомогти фінансово, всі реквізити вказані на сторінці фонду. Якщо бажаєте стати частинкою нашої команди, будемо раді вас бачити. Адже все задля нашої Перемоги! 

Ніжинці! ВИ НЕЙМОВІРНІ! ВІРИМО В НАШУ ПЕРЕМОГУ І ЙДЕМО ДО НЕЇ! Слава Україні!

 

 

Фото з архіву БФ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: