Завантаження ...
banner
banner

Як цьогоріч відбувається у Ніжині вступ до ВИШів та написання мультитесту: деталі

Як цьогоріч відбувається у Ніжині вступ до ВИШів та написання мультитесту: деталі  фото

Війна руйнує всі наші плани, перевертає життя догори дригом, але є речі, які мають відбуватися попри все і йти за планом. В даному випадку мова в цьому матеріалі піде про цьогорічний вступ до вищих навчальних закладів.

Журналісти MYNIZHYN.com постаралися зібрати в статті інформацію як саме відбуватиметься цьогорічний вступ до Ніжинських ВИШів, як буде проходити написання мультитесту? Які умови, нюанси, графік?

Раніше Український центр оцінювання якості освіти опублікував календар проведення національного мультипредметного тестування (НМТ). Основна сесія відбуватиметься упродовж 18 липня - 10 серпня. Спершу абітурієнти мають підтвердити свою присутність на іспиті. Це треба зробити в особистому кабінеті на сторінці центру освіти з 20 травня по 7 червня. Так само вступники мають вказати місце, де вони складатимуть мультидисциплінарний тест. Терміни ідентичні по всій Україні – (більше тут: Коли проводитимуть ЗНО-2022: календар тестувань)

У Ніжині буде три пункти написання Національного мультипредментного тесту. Задля безпеки ми не вказуємо у нашому матеріалі, в яких саме закладах це буде проводитись. Проте, як зазначають освітяни, кожна дитина отримає дану інформацію особисто.

Відповідаючи на запитання журналістів, як саме в Ніжині буде проходити написання мультитесту, в яких закладах, за яких умов, начальник управління освіти НМР Валентина Градобик зазначила, що дана інформація доведена лише до начальника управління освіти.

«Враховуючи ті обставини, в яких ми зараз живемо і працюємо, розповсюджувати цю інформацію на загал я не маю права. Кожна дитина отримає дану інформацію особисто на свою електронну пошту або письмово в конверті через Укрпошту. Тобто кожна дитина буде попереджена і знатиме свою локацію» - зазначила начальник управління.  

Ніжинський агротехнічний інститут

Цей ніжинський навчальний заклад готує фахівців за сімома спеціальностями:

- облік і оподаткування;

- менеджмент;

- агрономія;

- технологія виробництва та переробки продукції тваринництва;

- агроінженерія;

- електроенергетика, електротехніка та електромеханіка;

- транспортні технології (на автомобільному транспорті). 

Основні строки подачі заяв для випускників шкіл, ліцеїв, коледжів з 29 липня по 23 серпня. Хоча документи на контрактну форму навчання можна подавати до кінця жовтня

Основними умовами є наявність позитивного результату ЗНО минулих років або НМТ 2022 року. Але, знову ж таки, якщо мова йде про контрактну форму, то є ряд спеціальностей, куди достатньо заяви та мотиваційного листа.

Якраз обов'язковість мотиваційного листа є однією з основних новинок вступної кампанії 2022 року. Це коротке звернення вступника. чому він обрав конкретний виш та спеціальність та про його сильні сторони.

Також маємо магістерські програми, на частину з яких вступ відбувається виключно по заяві та мотиваційному листу. Ми пішли назустріч нашим вступникам і ціни на контракт (для тих, хто не пройде по «широкому» конкурсу на бюджет) знижено порівняно з минулим навчальним роком. На 2022-2023 н.р. вартість бакалаврату денної форми скдадає 17500 грн, а магістратури 19700 грн.

 

«Стосовно процесу навчання – майже три роки ми в переважній більшості працюємо в дистанційному чи змішаному форматі. Значно «прокачавшись» в цьому напрямі наш колектив ні на секунду не зупинився в покращенні лабораторної бази: починаючи від косметичних ремонтів і закінчуючи закупівлею сучасного лабораторного обладнання на сотні тисяч гривень в рік. Окрім того ми маємо свої навчальні поля, навчальну ферму, де працюють студенти, дослідні ділянки. Наше керівництво постійно наголошує, що наша «фішка»  – поглиблена практична підготовка. І звичайно без якісної лабораторної бази цього не досягти» - розповідає секретар приймальної комісії Галина Македон.

 

Ніжинський фаховий коледж НУБІП України

Керівництво і колектив коледжу добре усвідомлюють, що державі сьогодні дуже важливо, щоб освітня система нормально функціонувала. Тому в цьому році особливо відповідально підійшли до організації вступної кампанії, в першу чергу були підготовлені укриття відповідно до всіх вимог, оскільки за сигналом повітряної тривоги всі вступники та співробітники закладу мають спускатися в укриття.

Ніжинський фаховий коледж НУБіП України пропонує абітурієнтам спеціальності «Агроінженерія», «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка», «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», «Комп’ютерна інженерія», «Облік і оподаткування», «Транспортні технології (автомобільний транспорт)».

Прийом документів на базі 9 класів триває з 30 червня до 14 липня, зарахування має відбутися до 30 липня.

На базі 11 класів вступна кампанія триватиме довше: документи прийматимуться з 14 липня до 31 серпня, а зарахування відбудеться у вересні.

Через війну вступна кампанія 2022 має низку особливостей:

  •  абітурієнти, які вступають на базі 9 або 11 класів, подають документи через електронні кабінети, а які вступають на базі диплому кваліфікованого робітника – у паперовому вигляді;
  •  для одинадцятикласників цього року відмінили ЗНО і замінили його національним мультипредметним тестом;
  •  для вступників на основі базової середньої освіти (після 9 класу), які раніше складали 2 вступні іспити, тепер тільки один – усна співбесіда
    (у коледжі в очному форматі);
  •  у цьому році вперше не буде враховуватися середній бал свідоцтва про освіту/диплома молодшого спеціаліста;
  •  для абітурієнтів, які отримали додатковий бал за навчання на річних підготовчих курсах, він буде доданий до оцінки за індивідуальну усну співбесіду;
  •  сільський коефіцієнт, на відміну від вишів, для коледжів залишається – 1,05;
  •  вступники мають подавати мотиваційний лист, який буде основою для рейтингування абітурієнтів, які вступають на контракт, бо вони не проходитимуть співбесіду. Для тих, хто вступатиме на бюджет, мотиваційний лист грає роль за умови однакової кількості балів за результатами усних співбесід;
  • абітурієнти можуть надіслати на спеціальну електронну скриньку документи, які не входять до загальнообов’язкового переліку, але можуть дати додаткову характеристику вступнику (наприклад, дипломи чи грамоти за відповідні досягнення).

Всі спеціальності, за якими здійснюється підготовка фахівців у коледжі,  затребувані на ринку праці, тож випускник може знайти добре оплачувану роботу. Наш заклад приділяє велику увагу розвитку і осучасненню навчальних лабораторій і майстерень, модернізації комп’ютерної техніки.

У коледжі діють 7 спортивних секцій, є художньо-мистецькі й наукові гуртки, працює практичний психолог. Іногородні студенти, які потребують поселення в гуртожиток, в повній мірі забезпечуються житлом.

Педагогічний колектив коледжу має значний досвід з організації дистанційного навчання та проведення різноманітних заходів в режимі онлайн, а також розвинену систему курсів на базі навчально-інформаційної платформи Moodle. Але ми щиро віримо в нашу армію і сподіваємося, що новий навчальний рік розпочнеться для наших студентів в очному або змішаному форматі і восени зможемо привітати наших першокурсників безпосередньо у навчальних аудиторіях.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: