Завантаження ...
banner
banner

Псевдоволонтери: як діють шахраї та як не попастись на "гачок"

Псевдоволонтери: як діють шахраї та як не попастись на "гачок" фото

Зараз люди потребують допомоги. Якщо раніше в основному збирали кошти на лікування, то зараз і на відбудову будинку, на харчування, на різні потреби для громадян та ЗСУ. Даною ситуацією, звісно, скористалися і шахраї. Вони не впускають момент, щоб "нагріти" руки.

Під видом волонтерів, які дуже "співчувають" та бажають "допомогти" своїй жертві, вони нахабно забирають кошти у довірливих громадян. Речниця Національної поліції в Чернігівській області Наталія Слабеняк розповідає, як не попастись на "гачок".

53-річній жительці Чернігівського району псевдоволонтер запропонував перерахувати на її банківську картку "грошову допомогу" нібито від волонтерської організації. В результаті, зловмисник зняв з її рахунку майже 20 тисяч гривень і зник. 

 

"В даному випадку шахрай зателефонував жінці, яка має матеріальні проблеми. І почав з того, що дуже поспівчував їй, а він волонтер і від душі хоче допомогти їй", – розповіла Наталія Слабеняк.

 

Трапляється дуже багато випадків, коли шахраї телефонують навмання. Вони починають розмову, починають "втиратися" в довіру і таким чином жертва сама починає розповідати про свої проблеми. Тепер шахраєві легше виманити кошти. Шахраї завжди хороші маніпулятори і психологи. Вони відчувають настрій своєї потенційної жертви, підлаштовуються під неї і таким чином входять до неї в довіру.

 

"Він сказав, що зараз я вам розкажу, як ці кошти швидко і легко можна отримати.  Для цього, будь ласка, зайдіть в інтернет-банкінг… Клацніть туди... Введіть то... І таким чином випитав у жінки усю необхідну інформацію, щоб зняти кошти з її рахунку".

Чернігівська волонтерка Ольга Кунтиш каже, що навіть їй пропонували "допомогу". Це було під час збору коштів на квадрокоптер для наших воїнів: незнайомці обіцяли перерахувати певну суму від нібито благодійного фонду. Та, коли "благодійники" попросили її виконати певні дії в "Приват24", остаточно переконалась, що то шахраї.
 

"Я навіть свої публікації з закликом про збір коштів завжди починаю зі слів «якщо ви мені довіряєте, то прошу підтримати..", бо я особисто, якщо не знаю людини, то ніколи не роблю пожертви. Або ж обов’язково перевіряю інформацію: "проганяю" через Гугл фото і так далі. Бо інколи виявляється, що то фейкове фото і неправдива інформація. На жаль. Зараз багато шахраїв, які прикриваються волонтерством", – розповіла волонтерка Ольга Кунтиш.

 

Речниця Національної поліції області зазначає:

  • Справжній банківський співробітник або волонтер, який хоче вам допомогти, ніколи не буде випитувати у вас секретну інформацію про ваш банківський рахунок (пароль, кодове слово, строк дії картки, чотири цифри на звороті карти тощо), – зазначає речниця Нацполіції.
  • Знаючи ваш номер телефону і цю інформацію, шахраї можуть зняти, як усі кошти на вашій картці, так і кредитний ліміт.
  • "Якщо кажуть, наприклад, "ваша карта заблокована і терміново, зробіть те то і те то", бо "ось вже зняли у вас стільки то грошей.. ще стільки то" і "в жодному разі не переривайте розмову, а швидко керуйтеся нашими інструкціям", найкраще в цьому випадку взагалі перервати розмову. Після цього зателефонувати на гарячу лінію банку і вияснити інформацію стосовно сказаного".
  • Якщо ж ви стали жертвою шахраїв, звертайтеся до поліції.

  

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: