Завантаження ...
banner
banner

Нові правила отримання водійського посвідчення

Нові правила отримання водійського посвідчення фото

З 24 липня почали діяти нові правила. Змінились алгоритми складання іспиту та підхід до навчання. Відтепер розмежовують теоретичну та практичну частину підготовки водіїв.

Майбутнім водіям спершу потрібно пройти теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування в територіальному сервісному центрі МВС. А уже зі знаннями правил дорожнього руху та зі Свідоцтвом про закінчення теоретичної підготовки вони зможуть розпочати практичний курс і виїжджати на вулиці за кермом.  До практичного навчання допускатимуть тільки тих, хто вже знає правила дорожнього руху.

Тож, щоб отримати посвідчення водія, кандидатам необхідно буде зробити 5 кроків:

  • пройти теоретичну підготовку в автошколі та отримати про це свідоцтво, яке чинне 1 рік (без складання внутрішнього іспиту);
  • скласти теоретичний іспит у сервісному центрі МВС для отримання можливості надалі проходити практичне навчання;
  • вибрати автошколу для практичної підготовки і пройти там навчання;
  • скласти внутрішній практичний іспит і отримати свідоцтво в автошколі, яке чинне 2 роки;
  • у сервісному центрі МВС успішно скласти практичний іспит і отримати посвідчення водія.

На теоретичному курсі навчання людині треба опанувати правила дорожнього руху, правила експлуатації транспортних засобів, основи безпеки руху та надання домедичної допомоги.

Внутрішній теоретичний іспит в автошколі скасовується. Після навчання заклад освіти формує Свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки та вносить дані до Єдиного державного реєстру МВС.

Потім — іспит у територіальному сервісному центрі МВС, крім майбутніх водіїв категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE. Усі, хто успішно його складає, отримують Свідоцтво, яке є пропуском на практичний курс навчання. Той, хто успішно склав теоретичний іспит МВС має рік на те, аби пройти практичний курс навчання.

За умови, якщо цей термін пройшов, а людина, яка хотіла отримати посвідчення водія, так і не склала наступний екзамен з практичного водіння, має починати навчання спочатку.

На практичному курсі треба навчитись керувати автівкою. Після його завершення — іспит. Складання практичного іспиту в автошколі обов’язкове. Заклад освіти видаватиме Свідоцтво про закінчення практичної підготовки. Воно буде чинне протягом двох років.

Раніше зміна автошколи не передбачалась. Тепер же можна обрати з акредитованих навчальних закладів один для теоретичного навчання, а для практичного — інший. Усі, хто до 24 липня розпочали підготовку, перепідготовку в автошколі і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, продовжують навчання відповідно до старих норм і складають внутрішні іспити в автошколі та іспити в територіальному сервісному центрі МВС за старим алгоритмом.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: