Завантаження ...
banner

«Я там, де гаряче і не кожен зможе там бути» - розмова з ніжинським підприємцем, який став волонтером

«Я там, де гаряче і не кожен зможе там бути» - розмова з ніжинським підприємцем, який став волонтером фото

31 липня - день працівників торгівлі. Завжди і у всі часи його величність Торгівля мала найважливіше значення в економічному житті переважної більшості регіонів. Життя будь-якої повноцінної держави не можливо уявити без хороших і розвинених торгових відносин.

В умовах воєнного стану в Україні різні торгові точки та підприємці допомагають армії, займаються волонтерством. 

Сьогодні в гостях у MYNIZHYN.com підприємець із Ніжина, Віталій Прокопенко, який під час війни став волонтером. 

Детальніше у нашому інтерв’ю.

- Скажіть, будь ласка, чим саме ви займаєтесь: що виробляєте чи продаєте. Тобто якого виду у вас товари? 

- Я займаюся метало пластиковими вікнами понад 20 років. Представляв у Чернігівській області ТМ «Круг Черкаси», але вони закрилися. Тепер представляю ТМ «Вікнарьов». Маю свій фірмовий салон у нашому місті. 

- У Ніжині говорять, що Віталій Прокопенко під час війни став активно волонтерити, допомогати армії. В чому саме полягає ваша допомога людям, як і чим ви підтримуєте наш народ. В яких містах, селищах буваєте? 

Волонтерством я займаюся з початку війни, а це з 2014 року. Донбас та Луганськ. Але коли ворожий чобіт ступив на Чернігівщину, довелося переключитися на рідні землі. Перші кроки цього року розпочалися з 26 лютого. Коли був обстріл, ми разом із сином перевозили поранених з вул. Прилуцька. 

Потім я приєднався до бригади хлопців, які евакуювали людей, коли були обстріли з м. Чернігів. Був навіть такий день, коли ми змогли врятувати близько 600 людей за добу. Коли всі шляхи відрізали до Чернігова, почав возити продуктову допомогу людям навколо Чернігова. 

Після того, як у нас стало тихо, повернувся до Луганської, Донецької, Запорізької та Миколаївської областей. Я там, де гаряче і не кожен зможе там бути.

- Як дізнаєтеся про те, що десь і хтось потребує вашої допомоги? 

- Інформацію одержували з різних джерел. На Чернігівщині гуманітарна допомога потрібна була відразу після відходу орків. Приміром, в Іванівці я був через 2 години після відходу ворожих військ. З Луганська та Донецька, інформація надходить від військових, з якими знайомі давно. Запоріжжя, Миколаїв - є куратори, які збирають інформацію та й мій номер телефону багато хто знає і звертаються на пряму. 

- Якщо порівняти мирним часом і сьогодення: чи побільшало у вас клієнтів, чи купують люди частіше ваш продукцію, чи навпаки? 

- Це не порівняні речі. Я не можу назвати свою роботу продажем. Це більше довіра і я не ставлю за мету кількість. Моя мета - це якість за розумні гроші. В оцінці обороту я дивлюся на кількість звернень, а не на кількість доходу. Все що я маю з обороту я витрачаю на 3 речі: комунальні платежі, податки підприємця, волонтерство. 

- Чому ця війна почалася? Що ви думаєте про це? 

- Путін не може допустити, що поряд з ними велика держава може жити і процвітати. Як пояснити своєму народу що можна жити краще якщо сам живеш у лайні? Крім того, ми є буферною зоною між Європою, як і інші держави. Вигідніше воювати на чужій території, аніж на своїй.  

- З якими складнощами зараз можуть зіткнутися як підприємці так і волонтери, що насьогодні найтрудніше, на вашу думку? 

- Проблеми підприємця - це логістика, яка зруйнована війною. Багато областей тісно перплетені були товарообігом. Поки море відрізане, і Китай вносить подорожчання товару поруч із низькою платоспроможністю людей, багато хто залишився без роботи. Це також зачіпає волонтерство, оскільки люди не можуть допомогти фінансово, а волонтери вже не витягують самі. Також спад допомоги з-за кордону. 

- Що для вас волонтерство? Як би ви описали це заняття? 

Волонтерство – це стан душі. Не обов'язково бути у гарячій точці. Волонтером може вважати себе будь-хто і допомагає, чим може. Приміром, ти готуєш їжу або пересилаєш гроші, плетеш маскувальну сітку і взагалі все те, що ти робиш, аби наблизити нашу Перемогу. Якщо ти робиш ці речі – знай: ти також волонтер. Головне не бути осторонь і все буде Україна!

- Ви згодні з виразом, що війна і екстримальні події проявляють в людині всі найкращі і найгірші якості? Доводилось бути свідком таких прикладів? 

Так у багатьох відкрилися різні якості і це стало дуже помітно: хто був поганим - став ще гіршим, хто був хорошим - став краще. Особливо став виражений страх. Страх є у кожного і в мене він є, але вміння його
контролювати не кожному дано.

- Коли і як може закінчитися ця війна, на вашу думку?

- Важко прогнозувати кінець цієї війни, оскільки це геноцидна війна з метою знищити Українську націю, а не захопленням землі та ресурсів. Ми знаємо, що зараз відбувається знищення артобстрілами міст та селищ, а також обстріли житлових масивів і будівель. Це все робиться, аби викликати панічні настрої у людей. Війна може закінчитися лише за капітуляції однієї зі сторін. Насамперед це Росія, Україна на це не піде!

 

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: