Завантаження ...
banner
banner

Коронавірус і війна: чи зникла ця хвороба у Ніжині і чого очікувати восени 2022

Коронавірус і війна: чи зникла ця хвороба у Ніжині і чого очікувати восени 2022 фото

Фахівці зазначають, що коронавірус в Україні нікуди не зник через війну, але захворювання набуло сезонного характеру. Про це в ефірі телемарафону розповів лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів із імунопрофілактики Федір Лапій.

«COVID-19 не зник, він є. Але він набув характеру сезонної інфекції. У попередні сезони ми бачили зростання (рівня захворюваності – ред.) восени, на початку весни, наприкінці зими. Звичайно, завдяки літу та відкритому простору COVID-19 знижується. Але це не означає, що він зник і залишив нас у спокої», – сказав Лапій.

 На Ніжинщині продовжується вакцинація.

MYNIZHYN.com дізнавався, яка ситуація у Ніжині з коронавірусною хворобою, скільки наразі хворих чи очікується ріст, де можна вакцинуватися та які вакцини в Ніжині є у наявності?

Генеральний директор Ніжинської міської лікарні Олександр Костирко зазначив, що на сьогоднiшнiй день в лiкарнi на стаціонарному лікуванні з коронавірусною хворобою перебуває 1 пацієнт, в липнi було 5хворих.

 

"Прогнозовано вересень-листопад, все залежить вiд погоди та перемiщення людей. Вакцинацiєю зараз займається КП "Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги", там вакцина рiзна і її в достатнiй кiлькостi. З метою перевiрки стану iмунноi cистеми населення, в ніжинській лікарні зараз проводиться IФА* діагностика".

 

Питання щодо вакцинації прокоментувала директор КП "Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги" Оксана Калініченко: 

Нагадаємо, що бустерну дозу в Україні вже вводять людям віком від 60 років, медичним працівникам та співробітникам будинків інтернатного типу. Введення бустерної дози вакцини проти COVID-19 вже
продемонструвало свою безпечність: її введення наближає ефективність вакцин до 90% у попередженні госпіталізації внаслідок захворювання на COVID-19. Для бустерної дози перевагу надають м-РНК-вакцинам –
Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Ці вакцини є в наявності в достатній кількості в нашому закладі.

Станом на 5 серпня, можемо сказати про невеликий зріст захворюваності на COVID-19. Якщо на минулому тижні з 26 тестів позитивних виявлено не було, то на цьому тижні з 50 протестованих виявлено 7 позитивних. Чи очікується зріст захворюваності у майбутньому буде залежати від багатьох факторів. Але якщо ми будемо дотримуватись виконання рекомендацій ВООЗ та МОЗ України, які спрямовані на запобігання та нерозповсюдження інфекції, а саме: масковий режим, дотримання уникнення масового скупчення людей, а найголовніше - вакцинації від COVID-19, ми зможемо знизити ризик зростання даного інфекційного захворювання. 

На даний час в закладі наявні дві вакцини від COVID-19: Коронавак та Пфайзер. Всі бажаючі можуть отримати щеплення звернувшись до свого сімейного лікаря, або до амбулаторії № 9, яка знаходиться за адресою: Успенська, 2, кабінет 24.

Після бойових дій в нашій області самі ж ніжинці просто забули і про ковід і про інші вірусні хвороби і залишили в зимових куртках захисні маски. На початку літа дещо скептично згадували в соцмережах про те, куди мовляв і дівся ковід з його небезпекою. Проте, напередодні осені, вже з’являються розмови серед населення про небезпеку можливої нової хвилі на коронавірус, грип та ГРВІ.

До теми:
Згадується жарт, який блукав просторами інтернету напередодні війни, який, на жаль, перестав вже бути смішним: колись ти дістанеш з карману своєї куртки захисну маску і ностальгічно зітхнеш, поправляючи бронежилет...

*Довідково: Імуноферментний аналіз - ІФА, являє собою метод лабораторної діагностики, що дозволяє виявити відповідь організму на вірус або інфекцію. Дана методика є непрямим методом діагностики, дозволяє виявити наявність антитіл до вірусу або інфекції в організмі, але не дозволяє виявити самого збудника. 

Читайте також: Що сталося з коронавірусом в Україні – пояснення лікаря-інфекціоніста.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: