Яблучний Спас: прикмети, традиції, заборони

Другий Спас або Яблучний відзначають 19 серпня. Перший Спас, Медовий святкували 14 серпня. Третій Спас буде 28 серпня.

Другий Спас або Яблучний відзначають 19 серпня. Перший Спас, Медовий святкували 14 серпня. Третій Спас буде 28 серпня.

Одночасно з Яблучним Спасом православні віруючі зустрічають велике церковне свято - Преображення Господнє. Також відмічають День бджоляра. Ми писали: "Бджоляр Іван Петрович: "Не буде бджоли - не буде і людства. Бджола - Божа комаха".

Яблучний Спас 2022 - дата і історія

Згідно з біблійними переказами, одного разу настав день, коли Ісус Христос явив людям свою божественну сутність. Він ступив на гору Фавор і став молитися - через якийсь час його обличчя засяяло яскравим світлом, а одяг став білим, як сніг. Люди, що стояли поруч, почули голос з неба, який закликав слухати Сина Божого. З тих пір в православному календарі з'явилося свято 19 серпня - день Преображення Господнього і Спаса Господа нашого Ісуса Христа.

Прикмети:

  • яким буде день на Яблучний Спас, такою буде і осінь. Якщо день ясний, то осінь буде сухою, якщо дощовий - то мокрою;
  • дме сильний вітер - зиму чекати сувору;
  • листя на деревах пожовкло - насуваються холоди;
  • багато шпаків на деревах - до холодного січня.

Що можна робити на Яблучний Спас 2022 - традиції

Згідно з повір'ями, до Яблучного Спаса вживати яблука заборонено - ці плоди вважаються гріховними, так як саме їх з'їла Єва, зірвавши з Древа Пізнання. Зате по настанні свята концепція змінюється - яблука святять в церкві, а потім ставлять на стіл, пригощаючи рідних і близьких. Слов'яни вірять, що якщо 19 серпня загадати бажання і з'їсти яблуко, то задумане обов'язково здійсниться.

Також в цю дату прийнято варити варення і компоти з яблук, пекти пироги та іншу випічку. Для того, щоб частування було не тільки смачним, але і цілющим, під час готування потрібно вимовити змову:

Що загадано, то надумано. Що надумано, то збудеться. Що збудеться, то не минеться.

Після того, як всі страви будуть приготовлені, можна відправитися в сад, щоб зібрати решту урожаю яблук. Тільки ввечері дозволено сідати за стіл і вживати їжу. У давнину люди влаштовували вечірні гуляння і молилися Богу Сонця, прощаючись з ним, так як вірили, що з цього дня світлові дні стають коротшими.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: