Завантаження ...
banner

Бджоляр Іван Петрович: "Не буде бджоли - не буде і людства. Бджола - Божа комаха"

Бджоляр Іван Петрович: "Не буде бджоли - не буде і людства. Бджола - Божа комаха" фото

14 серпня християни святкують Медовий Спас або Маковій. Віряни йдуть на службу до церкви та освячують мак. Господині печуть з нього пиріжки. Після церкви люди збираються вдома всією сім’єю і готують святкову вечерю. Сідають за стіл, читають молитви і дякують Богові, а потім кожен член сім'ї повинен загадати бажання і з'їсти ложку меду.

Другий Спас (Яблучний) - 19 серпня, а 29 серпня – третій Спас, Горіховий.

Також 19 серпня своє свято відзначають і бджолярі, дякуючи яким, ми можемо посмакувати корисним та смачним медом.

Бджолиний мед – ні з чим не зрівняний за харчовими та цілющими властивостями продукт, це справжнє диво природи.

Так, мед не тільки смачний, але й дуже корисний. Проте, його виготовленню сприяє цілий величезний "цех". Кожна бджілка відповідає за свій "процес", а біля вулика є своя охорона, яка не пускає чужинців. У вулику від 15 до 20 тисяч бджіл. Недарма кажуть: "Працьовитий, як бджілка". На жаль, їх життя нетривале, всього 38 днів. Ці трудяжки роблять більше мільйона вилетів. Їх крильця дуже зношуються і більше працювати вони не можуть. На зміну цим бджілкам приходять інші. Щоб правильно дбати про пасіку потрібно не тільки все знати, а й любити. Ми поспілкувалися з Ніжинським бджолярем, який розповів всю складну арифметику цього процесу.

"Діло я скажу хороше. Але бджіл треба любити, щоб душа лежала до них"...

Загній Іван Петрович народився у далекому 1935 році. У родині їх було шестеро. Його мама прожила 101 рік. Іван Петрович пережив війну, зараз переживає другу. Розповідає, що бджолярем був його батько, а Іван Петрович любив за татом підглядати, як він працює на пасіці. Бджіл, каже, малим боявся, але просто закохався в цю справу. Все говорив, що буде мати вулики.

Попри свій поважний вік Іван Петрович дуже енергійний, він ніколи не сидить на одному місці. Навіть перенісши хворобу на серці, продовжує займатися улюбленою справою. Розповідає, що закінчив 4 класи у Діброві, потім два роки не ходив у школу. Далі пішов до 5 класу. А у 7 класі подружився з дівчиною Олею.

"Прийду зі школи, кину книжки, мати кличе їсти, а мені яке там їсти. Я біжу гуляти", - з посмішкою згадує Іван Петрович.

Він говорив Олі, що як прийде з армії – заведе бджіл. А вона з посмішкою було каже: "Так ти ж боїшся, коли кусають". Після армії Іван Петрович поступив у Ніжинський Технікум механізації. На другому курсі вони з Олею одружилися. Товаришували вони більше 8 років. Іван Петрович був 8 років механіком, потім керівником великої компанії "Чернігівбуд".

1964 році молоде подружжя придбали земельну ділянку, побудували будинок, облаштувалися та у 1967 році переїхали до Ніжина. Тоді вже мали маленького сина Сергія.

"Тепер все, буду заводити бджіл", - згадує свої слова до дружини Іван Петрович. Вони з дружиною поїхали до лісника, який розводив бджіл.

"Тільки заходимо у двір, бджола, я бігом ховатися", - посміхається Іван Петрович. Оля знову сміється: "Який з тебе бджоляр буде".

Мрія все ж таки збулася. У 1985 році, коли Івану Петровичу виповнилося 50, його кум подарував вулик. Сусід Ярмоленко ще один. Купивши книжку, бджоляр почав вивчати бджільництво. Звісно, зараз все набагато простіше, є інтернет і можна все подивитися та прочитати. Тоді ж вивчали все по книгах. Придбав ще два вуликів. З чотирьох – вийшло вісім. І так почав займатися бджільництвом. Вже і мед свій мали. Черпав знання також і у досвідчених бджолярів. Найбільше Іван Петрович мав 35 вуликів. На жаль, багато бджіл загинули, оскільки аграрії почали обробляти поля. Так з 35 лишилося тільки 4.

Іван Петрович не опустив руки! Купив ще один вулик і з 5 утворилось 10. На другий рік – 15, потім 25. Зараз у нього 15 вуликів.

"Діло я скажу хороше. Але бджіл треба любити, щоб душа лежала до них. А бджола… Як кажуть: "Не буде бджоли – не буде і людства". Бджола – Божа комаха".

Додає, що все робить сам. За вуликами потрібно добре приглядати. Знати як розводити, коли "розселити" бджілок, щоб не втекли, коли мед видобувати, дотримуватися температурного режиму. Всього може бути меду по два 10-літрові бідончики. На продаж також є. Син Сергій додає, що відправляли мед власного виробництва навіть за кордон. Додає, що в цьому році мед здорожчав.

Іван Петрович говорить, що йому завжди допомагала дружина Ольга. Раніше було легше, а зараз вже трошки важче. Роки своє дають, проте, полишати улюблену справу бджоляр не збирається.

"Найсмачніший мед із буркуна (дуже корисний для серця), акації та липи", - розповідає Іван Петрович. Додає, що на ніч випиває склянку води та з’їдає ложку меду. "Щоб краще спалося", - посміхається бджоляр.

Коли дружина у 2007 році померла, допомагати з пасікою став син Сергій. Під час вторгнення військ рф Іван Петрович бджіл не лишив, їздив до пасіки з сином, просив сусідів приглядати. Каже, що їм пощастило. Окупантів не було у Діброві, обстрілів також.

Ми бажаємо бджоляру Івану Петровичу довгих років життя та щиро вітаємо зі святом, яке він буде святкувати 19 серпня. І, звісно, дякуємо, що маємо можливість смакувати смачним та корисним медом.

"Якщо хочеш зберегти молодість, обов'язково їж мед".

Корисні властивості меду

Вони обумовлені біологічною природою меду і його складним хімічним складом. До основних властивостей меду відносять кристалізацію, бродіння, гігроскопічність, теплоємність, теплопровідність, електропровідність, в'язкість, щільність, оптичну активність, тиксотропію і ін. Крім того, він володіє бактерицидними, лікувальними і дієтичними властивостями.

Мед  застосовують для лікування ран і опіків, при захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, печінки, жовчних шляхів, шлунково-кишкового тракту. Мед добре пом'якшує шкіру, підвищує її тонус, усуває сухість і лущення, завдяки чому він широко використовується в косметиці.

Косметичні засоби на основі меду корисні далеко не для всіх. Перша небезпека – алергія на мед, яка зустрічається в 0,4 % людей. Якщо у вас надчутливість до меду, то використовувати його в косметичних цілях, не порадившись з фахівцем, у жодному випадку не можна. Відмовитися від косметичної продукції на основі меду доведеться і тим, хто страждає розширенням судин на обличчі, при так званих "зірочках", а також при таких захворюваннях, як бронхіальна астма, цукровий діабет і сердечна недостатність. 

Мед необхідно споживати маленькими дозами, а через 15-20 хвилин після їжі випити міцного ромашкового чаю. Так само необхідно споживати мед перед сніданком і через дві години після вечері.

 

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: