Завантаження ...
banner

Купівля-продаж земельного паю: нюанси та особливості

Купівля-продаж земельного паю: нюанси та особливості фото

На початку липня минулого року було скасовано заборону на обіг земель, що діяла понад 20 років. Відтак, вже понад рік українці мають змогу розпоряджатися своїми земельними ділянками сільськогосподарського призначення на власний розсуд.

Громадяни можуть продавати свої земельні паї, а також купувати їх для ведення фермерського господарства та інших потреб. Так, щоб продати земельний пай, необхідно в першу чергу перевірити наявність і правильність кадастрового номеру. Якщо номер відсутній, треба звернутися до розробника організації із землеустрою. За законом переважне право на купівлю земельної ділянки має її орендар і власник в першу чергу повинен саме йому запропонувати купити ділянку (це також може бути особа, якій орендар передав своє переважне право на викуп). Примітно, що навіть після продажу договір оренди не втрачає своєї юридичної сили. 

Важливо! Володіти сільськогосподарськими землями на території Украаїни можуть виключно громадяни України. Разом з тим, до 2024 року право на придбання земельної ділянки мають лише фізичні особи (з урахуванням обмеження до 100 га «в одні руки»), після – це зможуть зробити і юридичні особи (з обмеженням – 10 тисяч га). 

Що стосується ціни, то до 2030 року ціна земельної ділянки виділеної у рахунок паю не може бути меншою за її нормативну грошову оцінку. 

Документи, що необхідні для продажу: 

– документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку; 

– витяг із Державного земельного кадастру;

– витяг з Державного реєстру прав;

– витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку, у разі продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);

– паспорти та реєстраційні номери облікової картки платника податків сторін договору;

– звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;

– якщо договір укладатиметься за довіреністю, необхідно надати таку довіреність, паспорт та ІПН;

– згода чоловіка/дружини на укладення договору, свідоцтво про шлюб або свідоцтво про розірвання шлюбу. 

Нотаріус професійно врегулює формальності і допоможе з оформленням документів. Наголошуємо, що заборона на продаж державних і комунальних сільськогосподарських земель продовжує діяти. Також, забороняється відчуження таких земель на тимчасово окупованих територіях, крім передачі їх у спадщину, до повернення їх під контроль української держави.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: