Завантаження ...
banner
banner

Який урожай картоплі у Ніжині у воєнному серпні 2022 (Фото, відео)

Який урожай картоплі у Ніжині у воєнному серпні 2022 (Фото, відео) фото

Серпень – гаряча пора щодо збору врожаю. Українці талановиті та працьовиті люди і, незважаючи на війну в країні, садять та обробляють городи, і в кінці серпня, на початку осені, збирають урожай.

Експерти дають прогноз цін на картоплю урожаю-2022 і говорять, що Україна буде забезпечена картоплею цілком та повністю. Її вартість буде прийнятною й не буде рости. Таку думку висловив заступник директора з наукової роботи з питань селекції та насінництва Інституту картоплярства НААН України Микола Фурдига в коментарі УНН. «Ціна буде прийнятною й не буде рости. Я думаю, що в межах 7-8 грн будуть оптові ціни в період заготівлі», — зазначив Микола Фурдига. 

MYNIZHYN.com дізнавався, що на ніжинських ринках на сьогоднішній день ціна картоплі становить 8-10 грн. По 8 гривень можна купити більш мілку, як кажуть в народі – посадочну. Крупніша коштує 10 грн за кіло. 

Селяни говорять, що цьогоріч гарний врожай картоплі. «Цього року у всіх людей вродила картопля добре, і в нас слава Богу я бачу, що врожай хороший, картоплі багато» – говорить Галина Яківна з Вересочі.

«Ми цього року посадили небагато, як завжди, аби хватило на сім’ю на зиму – розповідає жителька Ніжина Ірина – повністю ще не викопали, так, потроху починаємо і бачу, що урожай хороший, кращий, ніж минулого року». 

«А в нас картоплі багато, але попадається гнилої потроху, але все залежить і від сорту і від погодних умов. У нас різні сорти є «беллароза», «синьоглазка», ми її називаємо «алкоголічка» – ділиться з нами Юлія, яка
має дачу неподалік Ніжина. 

Загалом фермери говорять, що цього літа були сприятливі погодні умови для хорошого врожаю: було тепло і йшли рясні дощі. Але також підкреслюють, що багато чого залежить і від грунту, від добрива, від боротьби з бур’янами, тощо. 

Богдан з Андрієм допомагають бабі Галі вибирати картоплю та показують який цього річ врожай і так звані, витівки природи: картоплю чудернацьких, незвичних форм та розмірів. (Дивіться фото) Також у мережі українці виставляють відео свого врожаю з різними сортами.

Відео за посиланням тут: Врожай картоплі 2022. Копаємо сорти Рів'єра .Беллароза .Рокко

Врожай картоплі 22 серпня 2022 р. 

До теми: про властивості картоплі розповів біолог, доцент кафедри географії НУЧК імені Т. Г. Шевченка Григорій Мачульский. Він зазначив, що картопля є однією з найпродуктивніших культур у сучасному землеробстві України. За даними ФАО (2016 рік) Україна увійшла до п’ятірки світових лідерів з виробництва картоплі — 22 млн тонн бульб на площі 1,5 млн гектарів. У деяких країнах світу та передових господарствах з виробництва картоплі за впровадження сучасних технологій її продуктивність сягає 100 т/га, проте в Україні врожайність бульб картоплі в середньому коливається в межах 10–14 т/га.

Картопля може успішно рости і давати гарні врожаї на будь-яких ґрунтах з хорошою повітря- та вологопроникністю, окрім надто кислих чи надто лужних. Погано картопля переносить важкі перезволожені та солонцюваті ґрунти. Одним із чинників підвищення врожайності картоплі є раціональне використання добрив. Залежно від погодно-кліматичних умов та забезпеченості ґрунту елементами живлення оптимальні дози
внесення добрив змінюються. 

Найпоширенішими сортами в приватному секторі й агровиробництві на сьогодні є сорти української селекції: Слаута, Серпанок, Скарбниця, Кіммерія, Щедрик, Повінь, Слов’янка, Княгиня, Мирослава, Фотинія, Случ, Солоха, Хортиця й інші.

 

 

Фото MYNIZHYN.com.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: