Завантаження ...
banner
banner

"Всі методи кіберборотьби дієві і завдають клопоту ворогові на інфофронті" - розмова з ніжинським програмістом

"Всі методи кіберборотьби дієві і завдають клопоту ворогові на інфофронті" - розмова з ніжинським програмістом фото

13 вересня - День комп’ютерника і програміста. Це - неофіційне свято, яке відзначається на 256-й день року. Ми щогодини стикаємося з плодами роботи програмістів: дивимося телевізор, чи слухаємо радіо або ж розмовляємо по телефону - ми користуємося тим, що створив програміст.

Тож, значення професії програміста у повсякденному житті важко недооцінити. Цей рід діяльності стає все більш масовим і, в той же час, символізує авангард сучасного суспільства. Попри економічну кризу, спричинену вторгненням Росії, ІТ-індустрія залишилася однією з небагатьох галузей, де не відбулося масового скорочення персоналу і зниження зарплат.

MYNIZHYN.com дізнавався, як працюють ніжинські програмісти в умовах воєнного стану, що говорять про війну та про життя, яке вона кардинально змінила у всіх жителів нашої країни. Знайомтеся, програміст - Андрій Кедров.

- Де вас застав ранок, 24 лютого? Можете пригадати ті емоції, відчуття. Де ви були, що робили, як реагували на те, що відбувається?

- Ранок 24-го застав вдома, в ліжку, напевно, як і більшість з нас. Емоції немає сенсу пригадувати, бо вони кожен день ті самі. Можливо менше стресу від вибухів поруч, але тим не менш війна все ще триває.

- Чи були ми достатньо готові до повномасштабного вторгнення, якщо говорити про роботу комп’ютерників чи програмістів?  Що скажете ви?

- До цього ніхто, окрім агресора, не міг бути готовим, на жаль. І як би люди не намагалися якось підготуватися до вторгнення, готовим до війни мирна людина просто не може бути, бо це не вкладається в голові і досі. Тому тут немає різниці, яка у людини професія, і т.п.

- Як вплинули воєнні дії на вашу роботу, що змінилося, а що ні?

- Стрес, зміна інформаційного поля, майже повністю впав коефіцієнт корисної дії роботи. Але через пару днів я зрозумів, що потрібно щось робити зі сповіщеннями про сирени, бо на той час (лютий – березень) їх
було погано чути у місті. Тому ми з друзями розробили сповіщення про сирени в "Ніжин onLine", ще до того, як з’явились спеціальні для цього різні додатки. 

Так потроху повертався до програмування, бо через стрес і постійне читання новин, бажання щось робити майже не було. Потім зробив ще декілька сервісів для міста на платформі "Ніжин onLine", і почав
відновлюватись і в робочому процесі.

- А як вдалось зберегти зв'язок та інтернет в Україні під час війни. Що б ви сказали?

- В стратегічно важливі точки, завдяки Ілону Маску, були доставлені супутникові старлінки, які допомогли вирішити проблеми відсутності інтернету. В інших випадках потрібно сказати величезне дякую працівникам, які займались відновленням пошкоджених ліній, це й інтернет, і електромережі. Та й взагалі всім бригадам ремонтних тих чи інших робіт низький уклін за їх старанну працю в таких умовах.

- Щоб воювати та перемагати країні потрібна економіка, що працює. Як ІТ сфера може допомогти? Ваше бачення?

- Наша сфера здебільшого немає прив’язки до місця роботи. Можна сказати, що пандемія була вдалим періодом адаптації для віддаленої роботи. Тому, більшість продовжує працювати та наповнювати казну
податками. Навіть ті, хто виїхав закордон, продовжують це робити, бо в нас одні з найсприятливіших умов оподаткування.

- На сьогоднішній день існує український кіберфронт, де триває своя боротьба. Що, на вашу думку, завдає найбільшого клопоту ворогові саме на інфофронті?

- Держпослуги, які зав’язані на мережі, банківські послуги, онлайн-ресурси. Все це доставляє незручності у тих чи інших ситуація різних категорій. Тому всі методи кіберборотьби гарні. Все, що може зробити
хоч якийсь дискомфорт - має місце бути. Навіть дрібні збої в різних сервісах протягом дня зроблять свою справу.

- Що індустрія інформаційних технологій робить для нашої спільної перемогу і чому ми обов'язково переможемо? 

- Знову ж - все індивідуально. ІТ продовжує стабільно наповнювати бюджети країни та громад, багато хто витрачає вільний час на ІТ фронті, хтось створює корисні додатки для жителів країни та громад, і думаю
чимало людей ще й регулярно підтримують різні волонтерські та офіційні фонди.Чому ми обов’язково переможемо? Тому що ми вільні люди і знаємо, що таке свобода та цінуємо її.

Фото з мережі

 

 

Читайте також: Перша цифрова війна. Михайло Федоров розповідає, як Україна воює з Росією на кіберфронті.

ІТ у війні: як працює індустрія.

Як вдалось зберегти зв'язок та інтернет в Україні під час війни.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: