Завантаження ...
banner
banner

Доросла розмова: інтерв’ю з ніжинським гінекологом про засоби контрацепції

Доросла розмова: інтерв’ю з ніжинським гінекологом про засоби контрацепції фото

26 вересня - всесвітній день контрацепції. Починаючи з 2007 року, за ініціативою міжнародних організацій, пов’язаних з проблемами планування сім’ї, почав відзначатися «Всесвітній день контрацепції».

Міжнародний день контрацепції, за задумом організаторів, повинен привернути увагу влади та громадськості до проблем, які виникають внаслідок недостатнього статевого виховання і зневаги до засобів контрацепції. З давній часів людство намагалося контролювати процес народження дитини і статеве життя та вибір методу контрацепції – це дуже відповідальна та серйозна справа. Адже кожна дитина, яка з’являється на світ, повинна бути бажаною обома партнерами, бо немовлята відчувають це ще в утробі матері. 

Які ж вони - сучасні методи контрацепції? Що дієво, а що ні? Як вберегтися від небажаної вагітності? 

У різноманітті контрацептивів MYNIZHYN.com розбирався разом із завідуючою жіночої консультації Ніжинського пологового будинку - Оксаною Чистяковою.

- Діти – для багатьох сімей бажане і щасливе очікування, але не всі готові зразу стати батьками, чи навпаки – сім’я має дітей і вже не планує поповнення. Або ж, досить юні люди, які й самі ще «не стали на ноги» і не бажають стати батьками раптово. Який найпопулярніший засіб контрацепції ви б озвучили?

- Планування сім’ї, як таке, дає змогу людям вибрати час, коли саме їм стати батьками. Кращий вік для народження дітей у жінок це 20-24 роки. Перерва між вагітностями бажана 2-2,5 роки. 

«Початок раннього статевого життя викликає не лише ранню вагітність, а й різні захворювання, які передаються статевим шляхом»

Молоді люди зараз починають жити статевим життям дуже рано і вони ще не готові стати батьками, тому важливо, який метод контрацепції вони будуть використовувати. Зараз найчастіше використовується бар’єрний метод контрацепції. Його може не призначати лікар і люди використовують його самі і без проблем можуть придбати в магазині і в аптеці без будь-яких рецептів. Це ми говоримо про презерватив. 61 % пар використовують саме презервативи. Це найпопулярніший метод контрацепції. Адже початок раннього статевого життя викликає не лише ранню вагітність, а й різні захворювання, які передаються статевим шляхом.
Тому, бар’єрний метод контрацепції (тобто презерватив) запобігає передачі різних хвороб, яких, на жаль, зараз дуже багато (більше 40 хвороб). Приміром, гепатит С та ВІЛ, фактично не виліковні. А молоді люди, найчастіше, не вибирають собі партнера на все життя з першого разу: вони експериментують, вибирають різних партнерів, а від кожного з них залишається своя інфекція. Тому, бар’єрний метод контрацепції – рекомендований і запобігає не лише небажаній вагітності а й захворюванням.

«Будь які ліки повинен призначити лікар, бо для кожного медпрепарату є свої показання і протипоказання».

- А якщо, скажімо так, трохи похімічити, то які аптечні засоби в допомогу ви б порадили від небажаної вагітності?

- Сама людина не може купити і вживати аптечні засоби. Адже будь-які ліки повинен призначити лікар, бо для кожного медпрепарату є свої показання і протипоказання. Часто – це гормональні контрацептиви та
презервативи. Але з гормональними контрацептивами – тут все індивідуально, потрібно знати організм людини і розуміти, можна їх вживати тій чи іншій жінці, чи ні.

- А який найпростіший спосіб захисту від небажаної вагітності. Що б ви сказали?

- Знову ж таки – презерватив. А щодо таблетованих методів – жінка повинна правильно їх приймати, це повинна бути дисциплінована людина, яка має одного статевого партнера, тоді гормональні контрацептиви будуть безпечні. Причому, для кожної жінки, з її гормональним статусом, є свій контрацептив. Адже, щоб призначити гормональний контрацептив, треба призначити ряд обстежень.

Не можна робити по типу: пішла купила в аптеці і приймаю таблетки, або ж – моя подружка такі вживає і я буду, чи бачила рекламу по телевізору, тощо. Так не можна. Для кожної жінки – свій контрацептив, який призначається також і з лікувальною ціллю.

«Немає стовідсоткового методу від небажаної вагітності».

- А чи є метод, який гарантує 100% захисту від небажаної вагітності?

- Який стовідсотковий? Це – якщо не жити статевим життям, тоді 100% не завагітнієш! (Посміхаєтсья – авт.). Колись, у нас серед колег був такий жарт, що стовідсотково від вагітності захищає таблетка аспірину,
якщо її зажати між колінками і під час статевого акту міцно тримати, тоді точно не завагітнієш! Але, якщо серйозно, то немає стовідсоткового методу від небажаної вагітності. Навіть, хірургічна стерилізація, як чоловіча, так і жіноча, не дає 100% гарантії. Бувають випадки, коли жінки приходять на прийом і говорять, що чітко по інструкції приймали контрацептиви, а там уже є вагітність. Або ж робили спеціально хірургічну стерилізацію і все рівно завагітніли.

- А якщо говорити про інноваційні методи, які з'явилися в медицині, що б ви порадили? (мається на увазі, можливо, вагінальні діафрагми та губки, тощо).

- Вагінальні діафрагми з’явилися ще в 17 столітті, тому це не інноваційний метод і він дуже не надійний. Я 30 років працюю і чула про них тільки в книжках і на конференціях. В аптеці вони не продаються. Сучасний і надійний метод – це імпланти. Це хірургічна операція: потрібно приходити до лікаря і його вводити і так само ж його видалити,бо це також хірургічна операція. Крім того, він дорого вартісний. Також є зараз менструальні ковпачки, але мало жінок їх використовують, тому, що в організмі жінки не повинно бути ніяких анатомічних змін. Потрібно правильно його вставити, аби він не випав, точно так же як і діафрагма, яку потрібно правильно ввести, щоб вона нікуди не змістилася і сперматозоїд не проник в організм.

Якщо ж говорити про методи контрацепції загалом, то по статистиці, на сьогодні є три основних (по використанню) методів від небажаної вагітності: на першому місці - бар’єрний метод (презерватив), на другому - спіралі і на третьому – перерваний статевий акт. Проте, перерваний статевий акт, особливо у молодих людей, не є дієвим. Тобто, як таким методом, його не можна вважати.

- А чи любите ви свою роботу? Що для вас ваша професія?

- Якщо я 30 років працюю, то, звісно, що я люблю свою роботу! Мені подобається консультувати різні пари, які планують вагітність, а потім вже й приходять зі своїми дітками. Так - це цікаво, у кожного своя доля
і ти також приймаєш якусь участь у кожній з них. 

До теми - варто знати:

ПРОСТО РАХУЄМО

Є метод обчислення настання овуляції. З початку місячних у жінки починається процес дозрівання яйцеклітини. Триває він 12-14 днів. Потім відбувається овуляція – готова до запліднення яйцеклітина виходить.
Ймовірність завагітніти протягом 48 годин після цього дуже висока. У абсолютно здорової жінки місячний цикл складає 28 днів (від першого дня місячних до наступного першого дня менструації), а овуляція повинна
відбуватися на 13-14-й день. Відповідно, щоб не завагітніти, статеве життя потрібно вести на початку циклу або за тиждень до початку місячних. Правда, ефективність цього методу одна з найнижчих – 50-60%.

ЩО Ж ВИБРАТИ

Підібрати найефективніший засіб може тільки лікар. Протягом життя жінці краще застосовувати різні методи з урахуванням циклу, статевої активності, лібідо, статевого партнера, ПМС. Універсального методу, який підходив би всім без винятку, не існує. У будь-якому випадку краще використовувати одночасно кілька контрацептивів – так спокійніше.

У матеріалі використано інформація сайту lifestyle.segodnya.ua

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: