Завантаження ...
banner
banner

Де сховатися під час обстрілів: яка ситуація із бомбосховищами у нашому місті

Де сховатися під час обстрілів: яка ситуація із бомбосховищами у нашому місті фото

Бомбосховище — захисна споруда, об'єкт цивільної оборони, служить для захисту людей від авіабомб і артилерійських снарядів, уламків зруйнованих будівель і згубної дії отруйних газів.

Як не дико це звучить, але сьогодні, в 21 столітті, ми вимушені знати, де сховатися у випадку авіабомб чи артилерійських снарядів…

MYNIZHYN.com дізнавався, яка ситуація із бомбосховищами у нашому місті: чи займаються їх облаштуванням після першої хвилі війни? скільки на це виділяється коштів з місцевого бюджету? Де вони розташовані та як обладнані.

Влітку 2022 у Ніжинській центральній міській лікарні тривали роботи з облаштування укриття. На це з місцевого бюджету виділено два мільйони гривень. За планом, в укритті мали облаштувати операційну кімнату з операційною та передопераційною залами, а також стерилізаційним приміщенням, щоб у випадку активних бойових дій лікарі змогли оперувати. До того ж, передбачено облаштування кімнат для зберігання харчових продуктів та витратних матеріалів.

Більше тут: У Ніжині облаштовують укриття, де можна буде оперувати пацієнтів (Фото).

Дивіться також: Ремонт укриття міської лікарні на фінішній прямій.

Генеральний директор Ніжинської міської лікарні Олександр Костирко зазначив, що на сьогоднішній день роботи по облаштуванню укриття у стадії завершення, проте багато чого залежить і від погодних умов. У випадок загрози обстрілів, там плануються місця, де зможуть перебувати як працівники закладу, так і пацієнти. В укритті планують опер блок, санітарну кімнату, встановлення резервного генератору для живлення укриття та вентиляцію.

 

Ми плануємо резервну операційну, бо на жаль, зараз дуже часто медичні заклади нашої країни попадають під обстріли – говорить лікар – опер блок буде складатися з трьох кімнат: це власна операційна, де буде підвід кисню та електропостачання, далі – передопераційна, в якій буде стояти необхідне обладнання; технічна кімната, де має бути сухо-жарова шафа та автоклав для зберігання медичних інструментів. Також буде санітарна кімната, генератор та вентиляція. Тобто укриття відповідатиме всім вимогам військового часу

 

Також у У Ніжині завершили ремонт укриття пологового будинку.

Літом 2022 у закладах освіти проводили роботи по обладнанню бомбосховищ – дивіться відео за посиланням.

Крім того, нещодавно Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя отримав від Польського центру міжнародної допомоги обладнання для бомбосховища: 1 генератор, 2 біотуалети та 20 аптечок. Про це йдеться на офіційному сайті НДУ.

Студенти, викладачі й мешканці Ніжина, вдячні польським друзям за допомогу й турботу. Одне з найбільших бомбосховищ міста стало ще більш безпечним і комфортним. 

Якщо ж говорити мовою цифр, начальник фінансового управління Ніжинської міської ради Людмила Писаренко озвучила наступне: станом на 23.09.22 р. на ремонт захисних споруд цивільного захисту в багатоквартирних будинках заплановано 2 млн. 109, 7 тис грн, перераховано з бюджету 1 млн 974,1 тис грн На ремонт і облаштування найпростіших укриттів в закладах освіти заплановано 4 млн 053, 6 тис грн., перераховано 3 млн 627, 8 тис грн. По Ніжинському пологовому будинку заплановано - 1 млн 234 тис грн, перераховано – 843, 2 тис грн. По Центральній міській лікарні заплановано 2 млн, перераховано 799, 8 тис грн. По закладах культури - 215.0 тис грн заплановано і перераховано. По міському центру фізичного здоров'я "Спорт для всіх" - 66,2 тис грн заплановано і перераховано. 

Якщо говорити про бомбосховищам по місту в цілому, до вашої уваги – інтерактивна карта захисних споруд цивільного захисту м. Ніжин.

До теми: Нові споруди обов'язково будуватимуть з бомбосховищами - Рада ухвалила закон.

 

 

Фото НМР, НДУ та архівні фото з мережі.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: