Завантаження ...
banner
banner

Облаштовано операційні у медзакладах Ніжина (Відео)

Облаштовано операційні у медзакладах Ніжина (Відео) фото

У Ніжинському пологовому будинку та центральній міській лікарні за гроші з міського бюджету облаштовано операційні. Окрім того, ці заклади отримали генератори.

24 лютого під ногами Ніжинського пологового будинку був пісок, тепер же – лінолеум, повз стіну стоять ліжка, на яких, у разі потреби, зможуть розміститися як пацієнтки, так і медики. За понад місяць бойових дій на території Чернігівщини у цьому бомбосховищі народилося 55 дітей. За гроші з міського бюджету підвал облаштували і пристосували для більш комфортного перебування вагітних і породіль з немовлятами. З’явилася тут і палата дитячої реанімації.

"Народилося немовля, яке потребує інтенсивної терапії, на цей випадок ми обладнали тут таку кімнату. Тут є і кувез, є лампа для фототерапії, апарат на випадок, коли треба буде дихання штучне робити", – розказав гендиректор Ніжинського пологового будинку Валерій Якуба.

Також у сховищі облаштували операційну.

"Коли були бойові дії, слава Богу, не довелося тут робити, ті операції робилися на першому поверсі, коли була вірогідність обстрілів. Ну ми в міру можливості, за наявності коштів, спробуємо, звичайно, ще краще це все зробити", – сказав гендиректор.

Є у сховищі і туалети та душові. Також медзаклад отримав генератор. В іншій частині сховища наразі триває ремонт, зараз роблять коридор. Якщо будуть гроші, каже Валерій Якуба, хочуть відремонтувати і кімнати поруч.

"Але місцеві органи влади пообіцяли додати для того, щоб ми уже обладнали, і тоді фактично те, що ви бачили там в коридорі, стоять ліжка. Ми все розмістимо і буде достатньо місця на випадок, якщо тут довгий час треба буде знаходитись. Сподіваюсь, що цього не відбудеться, сподіваюсь на нашу перемогу, але все одно треба це все передбачити".

У цьому бомбосховищі зможуть розміститися і містяни. Є кілька приміщень, де зараз стоять ліжка, у разі потреби, лікарня надасть людям матраци.

"Я не скажу, що це якісь vip-умови, тому що це, так би мовити, ми вже пристосувалися, тепер ми будемо знати, що країна потрапила в таку ситуацію, що це необхідно, враховуючи, що в нас такий агресор-сусід. Я не знаю, дай Боже, щоб скоріше ця була перемога, але все одно ліквідовувати ніхто це не буде, тому що питання за місяць і за два не вирішиться", – повідомив Якуба.

Повністю відремонтували бомбосховище у центральній міській лікарні. Воно зможе надати прихисток приблизно двом сотням людей.

"Ця будівля, коли починався ремонт, понад 50 років не мала навіть поточного ремонту. Коли розпочалися бойові дії біля Ніжина, то ми його використовували як укриття, але всі розуміли, що його потрібно приводити у відповідний стан", – розповів гендиректор Ніжинської центральної міської лікарні Олександр Костирко.

На ремонт і облаштування сховища з міського бюджету виділили два мільйони гривень. Роботи тривали чотири місяці – з початку липня і до кінця жовтня.

Тепер тут є операційний блок, палати для перебування важких хворих, туалети та душові, в окремій частині стоять місткості для води. У великому залі планують поставити ліжка. За потреби, каже Олександр Костирко, призначення приміщень змінюватимуть.

"Враховуючи військові такі екстремальні події, то формат призначення приміщень швидко змінюється. На сьогодні, якщо актуальні будуть протишокові палати, тут будуть протишокові пацієнти. Можливо й комбінуватися. Тому що під час військових дій надавалась допомога і розташовувались операційні столи навіть у гіпсувальних, перев’язувальних".

Обладнання, необхідне для роботи медиків, у сховище поки не спускають, бо після ремонту тут висока вологість.

Заступниця міського голови Ніжина Ірина Грозенко каже, наразі медзаклади міста більш підготовлені до екстрених випадків, аніж були у лютому. Тоді бомбосховища не готували, бо не очікували, що будуть бойові дії.

"На сьогодні наші медичні заклади мають приблизно місячний запас медикаментів, маємо певний запас харчів, маємо запас пального для генераторів. Наші медичні заклади мають в належному стані облаштовані підвальні приміщення для перебування там як медичного персоналу, так і хворих в екстрених умовах".
 
 
 

suspilne.media

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: