Завантаження ...
banner
banner

Чи з’явиться власник у Ніжинській райлікарні?

Чи з’явиться власник у Ніжинській райлікарні? фото

Рік тому лікарня мала отримати власника. Нещодавно у стінах Ніжинської районної ради відбулися засідання депутатських комісій з питань управлінням та розпорядженням об’єктів комунальної власності та з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення.

Перед початком засідання, комісія з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення провела виїзну нараду, на якій вивчали не тільки технічний, майновий та фінансовий стан районної лікарні, а й думку самих лікарів.

Як стало відомо під час засідання комісій, лікарі підтримують перехід лікарні до Ніжинської міської ради, аби в майбутньому створити в поєднанні з Ніжинською центральною міською лікарнею єдиний медичний комплекс.

З готовністю прийняти та розвивати районну лікарню в комплексі із міською, виступила Ніжинська міська рада. Заступник міського голови Ірина Грозенко закликала депутатів районної ради з відповідальністю поставитися до цього питання. Адже медичний персонал лікарні є потужним важелем існування цього закладу, який багато років лікує пацієнтів не тільки Ніжина, а й прилеглих громад. Про те, через відсутність належного фінансування лікарні, саме лікарі Ніжинської районної лікарні не можуть отримувати гідної заробітної плати, матеріальної допомоги на оздоровлення, в порівнянні із лікарями міської лікарні. Так само як і сучасного медичного обладнання.

«Тільки за 2021 рік з міського бюджету було виділено понад 10 млн грн на закупівлю медичного обладнання. Така ж сума на потреби міської лікарні була витрачена і цього року. А це значні кошти», - зазначила Ірина Вікторівна.

Основна частина фінансування лікарням вторинки надходить відповідно до договорів з НСЗУ - це заробітні плати, зокрема. За місцевим самоврядуванням, як власником закладів, залишається утримання, розвиток та комунальні послуги. Проте, як показує практика, утримувати лікарні на такому рівні можуть лише громади, в яких надходження до бюджету перевищують видатки. Саме Ніжинська громада являється такою, що має змогу в повному обсязі забезпечити всі поточні видатки та відповідальність за розвиток районної лікарні, оснащення її сучасною технікою, недопущення скорочення серед медичних працівників, що є гарантією надання якісних медичних послуг для мешканців.

У Ніжинській громаді всі дев’ять амбулаторій сімейної медицини оснащені сучасними гематологічними аналізаторами (для аналізу крові) і аналізатори сечі та іншими приладами для успішної роботи сімейного лікаря.

«В той час коли в районній лікарні аналізатор взагалі відсутній і дані процедури проводяться в ручному режимі», - повідомляє голова комісії з охорони здоров’я та соціального захисту населення Олег Гордін.

В цьому році коштом міського бюджету для лікарів міської лікарні було придбано п’ять квартир. Як зауважила Ірина Грозенко, міська влада забезпечуватиме молодих лікарів житлом і надалі. Крім того, активно йде залучення коштів через Грантові програми та Благодійні фонди, на придбання дороговартісного обладнання. В рамках співпраці з Благодійними фондами вдалося отримати автомобіль категорії С для пологового будинку, а також для міської лікарні. Дані автомобілі на найвищому рівні мають комплектування надсучасним обладнанням для транспортування тяжкохворих пацієнтів.

Наразі доля Ніжинської районної лікарні в руках депутатського корпусу Ніжинської районної ради, який найближчим часом визначатиметься, куди передати районну лікарню – Ніжину чи Вертіївці. 

З листом про передачу районної лікарні ніжинській громаді звернувся перший заступник міського голови Федір Вовченко. Ніжинська громада хоче і може забезпечити розвиток лікарні, оскільки має достатні для цього ресурси.

Під час засідання комісій йшлося про те, що медперсонал районної лікарні хвилює лише питання подальшого працевлаштування.

«Мови про звільнення чи скорочення персоналу взагалі йти не може, оскільки з переходом до громади Ніжина, кількість ліжкового фонду, відповідно до Стратегії розвитку єдиного медичного закладу, збільшиться до 450. Тобто це і є підтвердженням того, що жоден медичний працівник районної лікарні скорочений не буде, а навпаки, певну кількість доведеться прийняти додатково для обслуговування цих 450 ліжок», - запевнив головний лікар Ніжинської центральної міської лікарні Олександр Костирко.

Крім того, Олександр Михайлович представив Стратегію розвитку лікарні, де саме районна лікарня, в комплексі із міською, розвиватиметься та формуватиметься, як сучасний потужний медичний комплекс, і матиме можливість надавати послуги всім пацієнтам прилеглих громад.

І хоча питання передачі районної лікарні до міста майже вичерпали, деякі депутати не полишали думки про передачу районної лікарні до Вертіївської сільської ради. Представники Вертіївської громади також були запрошені на депутатські комісії. Проте вислухати їхню думку та ознайомитися зі Стратегією розвитку районної лікарні за умови переходу до Вертіївки, депутати не змогли, оскільки жоден представник Вертіївської сільської ради на комісію не з’явився.

Членами депутатських комісій було прийнято рішення про винесення на розгляд сесії Ніжинської районної ради обидва питання: про передачу районної лікарні до Ніжина та про передачу цієї ж лікарні до Вертіївки.

Кінцеве рішення про передачу лікарні місту має прийняти Ніжинська районна рада.

За матеріалами Ніжинська міська рада

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: