Завантаження ...
banner
banner

Ніжиські хірурги готові оперувати в умовах блек-ауту

Ніжиські хірурги готові оперувати в умовах блек-ауту фото

Нині по усій Чернігівській області через відключення електроенергоживлення складаються не найкращі умови для роботи, побуту і життя в цілому для кожного із нас. Про те, як пристосувалися наші медзаклади, дізнавалися журналісти MyNIZHYN.

Ось що нам із цього приводу розповів Бойко Олег Григорович, завідуючий хірургічного ввідділення Ніжинської міської лікарні ім. М. Галицького.

- Олеже Григоровичу, стаціонар хірургічного відділення, мабуть, найгостріше потребує спеціального обладнання для нормальної роботи під час знеструмлення. Чи є у вас необхідні умови для цього?

- Так, є. У приймальному відділенні є генератор, який, якщо буде відключення світла, подасть електроенергію в операційну. Але на його запуск іде хвилин 15. Як лікар, можу запевнити, що це для людського життя може багато вартувати. Тому на зібрані кошти ми додатково придбали ще інверторний стабілізатор, і це дає змогу при відключенні світла без секундної перерви продовжувати операцію навіть зі штучною вентиляцією легень пацієнта протягом  2-х годин.

- Чернігівська область уже пережила кілька повних блек-аутів. Чи припинялася на цей час робота у вашому відділенні?

- Пригадую, коли було останнє масове аварійне відключення, у нас саме проходила операція. Ні на мить не відволікалися, успішно її завершили.

До того ж, я  радий повідомити, що нещодавно, завдяки спільним зусиллям керівництва міської лікарні ім. М. Галицького, а також органам міської влади, придбана нова лапароскопічна стійка, яка оснащена надсучасними технологіями. 

 ⁃ Розкажіть більш детально, як це вплине на лікування пацієнтів? 

 ⁃ Перш за все, нове обладнання дозволяє більш точно та якісно виконувати оперативні втручання. А чіткість зображення та безперебійна робота апаратури дозволяє уникнути технічних труднощів під час їх проведення.

 По-друге, якщо раніше лапароскопічним методом  виконувати лише 40% малоінвазивних втручань, то тепер із впевністю можна говорити, що з новим обладнанням ми зможемо охоплювати до 80% операцій лапароскопічним способом. І це тут, у нас, в Ніжині.

 ⁃  Які операції можливо виконувати лапароскопом? 

 ⁃ Спектр операційних втручань різноманітний. Відтак жовчнокамяна хвороба, різні види гриж, апендицит, гострий панкреатит, а також з діагностичною метою можна застосовувати лапароскопічний метод. 

 ⁃ У чому полягає суть лапароскопії та яка її відмінність від звичайної операції? Які переваги оперування таким способом?

 ⁃ Перш за все, це малоінвазивний, тобто малотравматичний метод, що допомагає пацієнту швидко пройти післяопераційний період та реабілітацію. Адже операція лапароскопом здійснюється за допомогою лише декількох проколів, а, отже, пацієнт уже через кілька днів залишає стіни лікарні в задовільному стані. 

 Це прекрасно, що незважаючи на важку ситуацію в країні, у цей тяжкий для нас, українців, час, ми все одно крокуємо тільки вперед сучасності та новим технологіям. Адже ми - сильна та незламна нація, яка впевнено йде до перемоги, бо за нами наше майбутнє.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: