Завантаження ...
banner
banner

Житель Чернігівщини розповів, як зробити економну пічку з бочки та цегли

Житель Чернігівщини розповів, як зробити економну пічку з бочки та цегли фото

- Мені у Інтернеті трапилось відео, як тандир робили із за­лізної бочки. - каже Віталій.
- Така ідея сподобалась... 200-літрову бочку з-під тех­нічного мастила я розрізав, - продовжує. - І зробив те­плоізоляцію з фольги і скло­вати між стінками бочки і вогнетривкою цеглою, якою і обклав усередині усю бочку. На піч у мене пішло десь 42 цеглини. Бочка заввишки 70 сантиметрів. Для кладки ви­користовував суміш глини з піском 1:2.


На рівні першої цеглини Ві­талій Кром вирізав у бочці піддувайло.

- Я не закопував бочку у землю, а поставив її на ду­бові колодочки. Через верх заклав дрова і добре наїрів тандир. Стіни його нагріва­ються до 280-300°С. Дров у мене пішло з два оберемки. Рештки деревного вугілля вигріб через підцувайло.
І вже у добре розігрітий тандир Віталій поставив за­пікатись м'ясо з картоплею.

- На спеціальній дворів­невій металевій конструкції все це розмістив - і у піч. А зверху кришкою тандир на­крив. М'ясо з картоплею за­пеклися за 25 хвилин. Тепло випромінює добре розігріта цегла на стінах і дні бочки.
Умілець зробив свій тандир за один день.

- Ох і смачненні ж страви з цієї диво-печі! - хвалиться. - А потім поставили горщик з картоплею у розігрітий тан­дир на три години. Картопля вийшла духмяна і смачненна, як з бабусиної печі. До речі, тандир витримує навіть морози.
Також Віталій готував у тандирі­ борщ, кашу з м'ясом: - Закрив кришкою піч зверху - і пішов у справах. Прий­шов - а воно гаряченне і утушковане, бо фактично ж зі справжньої печі, - розповідає чоловік.


Віталій говорить, що хоче зробити для свого тандиру металевий навіс, щоб у дощ приємніше було коло нього поратись.
- А ще хочемо спробувати перепічку запекти на стінах тандиру - як в Азії роблять.

Але тут важливо зауважи­ти: через те, що тандир до­бре нагрівається, розташо­вувати його треба далі від легкозаймистих матеріалів.

Довідково: тандир - це шаро- чи глечи­коподібна піч-жаровня для при­готування їжі у народів Азії. Одна з найекономніших печей, яку можна заглиблювати в землю (а можна й без цього обі­йтись). Ця піч довго зберігає тепло. І в ній про­дукти не смажать­ся, а рівномірно, глибоко і швидко пропікаються.

Джерело: газета “Сіверський край” від 10.11.2022, Світлана СЕКЕРА

Приєднуйтесь до Телеграм каналу https://t.me/My_Nizhyn та >Вайбер

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: