Завантаження ...
banner

В селі на Чернігівщині відкрили швейну майстерню

В селі на Чернігівщині відкрили швейну майстерню  фото

У Тупичівській громаді відкрили швейну майстерню, в якій вже працює одинадцять чоловік. Швачки виконують замовлення для підприємств із Чернігова, допомагають жителям громади пошити чи відремонтувати одяг.

Тупичівська громада понад місяць перебувала в окупації і досить суттєво постраждала від російських терористів. Проте, як тільки загарбників вигнали з Чернігівської землі, громада почала втілювати в життя проекти, які розпочала до повномасштабної війни. І навіть наближеність до кордону з ворогом їх не лякає – громада продовжує розвиток, створюючи такі необхідні робочі місця.

Вже протягом декількох років Тупичівська громада співпрацює з програмою «Добре», яка надає підтримку місцевому самоврядуванню. Одним зі спільних проектів стала швейна майстерня. Тут ще до війни закупили обладнання для створення швейного виробництва, яке покликане вирішити відразу кілька проблем – з безробіттям та наданням побутових послуг. І ось на днях їм вдалося запустити швейну майстерню, забезпечивши робочими місцями 11 жінок громади.

«У громаді дуже багато жінок, які мають відповідну освіту, знайти робочі місця їм дуже проблематично. Адже їздити до міста – це не варіант, бо багато хто має діток малих. І тому роки три тому виникла ідея відкрити в громаді швейну майстерню, – розповідає голова Тупичівської ОТГ Лариса Шовкова. – Ми почали думати, як втілити її в життя, адже самостійно це зробити було дуже складно. Тому, коли ми минулого року стали учасниками проекту «Добре», багато людей підтвердили необхідність створення швейної майстерні. І вже в рамках проекту було закуплене обладнання для неї».

Фінансову допомогу на закупку обладнання надало «Добре», а всі інші організаційні питання вирішувала громада.

«Для швейної майстерні в Тупичеві програма «Добре» закупила обладнання на суму 12 тисяч доларів, громада, відповідно, підготувала приміщення й організувала, всі організаційні питання були зроблені громадою, і як результат маємо нові робочі місця. Це великий успіх, особливо під час військового стану, військових дій, громада була окупована, зараз оговтується», – коментує відкриття майстерні виконувач обов’язків заступника керівника програми USAID DOBRE Максим Бурдавіцин.

Щоб запустити виробництво, замало купити обладнання. Потрібно вирішити низку організаційних, правових і технологічних питань. Тому на допомогу громаді прийшли військова адміністрація та представники швейного бізнесу Чернігівщини. Адже переконані, що у складних воєнних умовах відновлення економіки дуже важливе. Перед початком роботи швеї з Тупичева пройшли двотижневе навчання. Зараз же майстерня співпрацює з Чернігівськими швейними підприємствами, наразі шиють фліски.

Наразі у майстерні – п’ять швейних машинок та інше необхідне обладнання.

За словами Лариси Шовкової, є плани розширити швейне виробництво, та для цього знову потрібна буде фінансова допомога. Адже з приміщенням громада зможе вирішити питання, а от обладнання занадто дороге.

Марія Пучинець

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: