Завантаження ...
banner
banner

Суттєва економія: наступого року ніжинці можуть отримати безкоштовно 5 LED-лампочок: деталі

Суттєва економія: наступого року ніжинці можуть отримати безкоштовно 5 LED-лампочок: деталі фото

Починаючи із січня, 2023 року, кожен повнолітній громадянин України зможе безкоштовно отримати світлодіодні лампочки на заміну старих ламп.

Така ініціатива не тільки розвантажить енергосистему, а й допоможе українцям зекономити на платіжках за світло. Про це в ефірі телемарафону повідомила віцепрем’єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко.

– Ця програма стартуватиме з нового року. Є запропоноване урядом України таке рішення – змінити 50 мільйонів лампочок старих на нові LED-лампочки. Ми представили цю ініціативу нашим міжнародним партнерам. І перший, хто приєднався до цієї ініціативи – Європейський Союз, який оголосив про те, що він готовий профінансувати для населення України заміну 30 мільйонів лампочок, – сказала міністерка.

Як пояснила Юлія Свириденко, люди віком від 18 років можуть прийти до Укрпошти або залишити заявку на порталі Дія, а потім прийти до відділення пошти, і безкоштовно забрати лампочки.

 

– Одна людина може замінити до п‘яти лампочок для того, щоб зекономити споживання електричної енергії. Тому що насправді LED-лампочка економить у 7-8 разів електроенергію у порівнянні з лампочками розжарювання. Якщо подивитися на структуру споживання електричної енергії в країні, то у нас 40% – це населення. Тому заміна 50 мільйонів LED-лампочок по країні може нам зекономити роботу одного реактору атомної електростанції, – зазначила віцепрем‘єрка.

 

Міністерка підкреслила, що основна ідея – люди приходять до Укрпошти і безкоштовно отримують 5 LED-лампочок, і тим самим робить свій внесок в те, щоб запровадити енергозберігаючі технології у себе вдома. «Насправді, це найменше, що ми можемо зробити для того, щоб допомогти нашим енергетикам збалансувати енергосистему України».

За словами Юлії Свириденко, разом з «Укренерго» уряд порахував, що у період пікового навантаження можна зекономити до 1,5-1,7 ГВт електроенергії.

 

– Це дуже суттєва економія для нашої країни. Ми зробимо цю програму достатньо довгою, щоб всі громадяни України, які мають бажання замінити ці лампочки, могли реалізувати цю можливість. Точно – січень, лютий, березень. Зрозуміло, що мова йде про економію електричної енергії не в один опалювальний сезон.

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: